Σύμφωνα με στοιχεία από το Duke Global Health Innovation Center, μεμονωμένες χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη παραγγείλει 2,8 δισ. δόσεις  των υποψήφιων εμβολίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Πολλές χώρες έχουν επίσης προπαραγγείλει εμβόλια και από άλλες εταιρείες, τα οποία όμως δεν βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές τελικού σταδίου. 

Όπως αναφέρει δημοσίευμα, εάν οι τρεις υποψήφιοι ( Pfizer -BioNTech, Μoderna και  AstraZeneca -Πανεπιστήμιο Οξφόρδης)  αποκτήσουν κανονιστική άδεια, τέσσερις χώρες - ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ - θα μπορούσαν να εμβολιάσουν περισσότερο από το 100% του συνόλου των πληθυσμών τους με βάση τον αριθμό των τριών εμβολίων που έχουν ήδη προπαραγγείλει. Σημειώνεται ότι κάθε εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις για την προστασία από την Covid-19.

Αναμφίβολα, αναφέρει το δημοσίευμα, ο αγώνας για την προπαραγγελία εμβολίων βοήθησε στην ταχεία ανάπτυξή τους. Ουσιαστικά, αυτές οι παραγγελίες επέτρεψαν στις εταιρείες να αναλάβουν  πριν ακόμη μάθουν την αποτελεσματικότητά τους τον οικονομικό κίνδυνο των κλινικών δοκιμών . Σε κανονικές περιόδους, η ανάπτυξη εμβολίων μπορεί να διαρκέσει έως και μια δεκαετία, επειδή οι εταιρείες πληρώνουν για κλινικές δοκιμές μόνο όταν έχουν αρκετά δεδομένα για να είναι σίγουρες ότι θα είναι επιτυχείς.

Την ίδια στιγμή, εκφράζεται έντονη ανησυχία ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα εμβόλια να διανεμηθούν άνισα στα κράτη.  Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, εάν οι πλούσιες χώρες αγοράσουν όλα τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια, η πανδημία θα σκοτώσει πραγματικά περισσότερους ανθρώπους από ό, τι εάν αυτά τα εμβόλια κατανέμονται ομοιόμορφα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Gavi, η Συμμαχία Εμβολίων - μια διεθνής κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον ΠΟΥ και το Ίδρυμα Γκέιτς - δημιούργησε το Covid-19 Vaccines Global Access Facility, ή Covax, του οποίου στόχος είναι να βοηθήσει στη διανομή των υπόλοιπων εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής, έχουν λάβει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από χώρες, άτομα και φιλανθρωπικές ομάδες και εκτιμούν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 5 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν τον υπόλοιπο κόσμο. 

Η Covax έχει μέχρι στιγμής προπαραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου AstraZeneca / University of Oxford και 200 εκατομμύρια από το Sanofi και το GlaxoSmithKline (το οποίο βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών), αλλά αυτά δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τους πληθυσμούς  92 χωρών  που χρειάζονται βοήθεια για την αγορά τους.

Πηγές:
weforum.org

Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο