Ερευνητές του university of Minnesota Medical School και του  UnitedHealth Group ανακάλυψαν ότι η μετφορμίνη συνδεόταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου από COVID-19 σε γυναίκες, σε μια από τις μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης ασθενών με τη νόσο.

Η μετφορμίνη είναι φάρμακο για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Μειώνει επίσης πρωτεΐνες φλεγμονής όπως η TNF-alpha, που φαίνεται ότι επιδεινώνει την COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity. Οι μελέτησαν ανέλυσαν 6.000 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκία που νοσηλεύτηκαν με covid-19 και εξέτασαν αν η χρήση  μετφορμίνης συνδεόταν με μειωμένη θνησιμότητα. Οι ερευνητές παρατήρησαν σχέση, ότι γυναίκες με διαβήτη ή παχυσαρκία που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και που ολοκλήρωσαν συνταγή μετφορμίνης 90 ημέρες πριν τη νοσηλεία, είχαν 21% έως 24% μειωμένες πιθανότητες θνησιμότητας σε σχέση με γυναίκες που δεν λάμβαναν το φάρμακο. Δεν υπήρχε σημαντική μείωση θνησιμότητας στους άντρες.

Έρευνες παρατήρησης όπως αυτή, δεν μπορούν να είναι καταληκτικές, αλλά συμβάλλουν σε ενδείξεις.

Η μεγαλύτερη σχέση προστασίας που φάνηκε στις γυναίκες μπορεί ενδεχομένως να δείχνει  προς τη μείωση της φλεγμονής ως σημαντικό δρόμο που η μετφορμίνη μειώνει τον κίνδυνο από την COVID-19.

Χρειάζεται περισσότερου έρευνα, δήλωσε η  Carolyn Bramante, και πρόσθεσε ότι μεγάλη βάση δεδομένων που να καλύπτει διαφορετικές περιοχές σπάνια είναι διαθέσιμη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν προς νέες κατευθύνσεις όσον αφορά την έρευνα στην COVID-19.

Πηγές:
The Lancet Healthy Longevity.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο