«Εφόσον δεν υπάρχει ιικό φορτίο στο γενετικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερήσουμε από τους υποψήφιους γονείς τη χαρά να αποκτήσουν το δικό τους παιδί, ακολουθώντας φυσικά το προβλεπόμενο υγειονομικό πρωτόκολλο για την προστασία από τον COVID-19».

Αυτό υπογραμμίζει ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με την αισιοδοξία αυτή να πηγάζει κύρια από το γεγονός ότι οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη δεν δείχνουν να επηρεάζονται  περισσότερο από ό,τι ο γενικός πληθυσμός από τον κορωνοϊό. Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι είναι μικρός ο αριθμός εκείνων που μολύνθηκαν και έχουν γεννήσει και επίσης, επειδή τα ελάχιστα νεογνά που νόσησαν, αυτό συνέβη από επίδραση του περιβάλλοντος και όχι στη διάρκεια της ενδομήτριας  ζωής τους. 

«Θεωρώ δεδομένο», προσθέτει ο κ. Σκαρτάδος «ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως η χρήση της μάσκας, η σχολαστική υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται από την έγκυο στην επαφή της με πρόσωπα που εργάζονται εκτός οικίας και έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο. Εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι να νοσήσει βαριά στη διάρκεια της κύησης, γιατί η όποια λήψη φαρμάκων για την εντατική θεραπεία της ενδεχόμενα να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο».

Φυσικά, οι ίδιες διαδικασίες ελέγχου και προστασίας πρέπει να ακολουθηθούν και από τις γυναίκες που επιθυμούν να καταψύξουν ωάρια πριν από την έναρξη θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία ή οι ακτινοβολίες.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του lockdown της άνοιξης είχε απαγορευθεί η διαδικασία της εξωσωματικής, πράγμα που δεν συμβαίνει τώρα, αφού δεν έχει διαπιστωθεί η αρνητική επίδραση της ποιότητας του ωαρίου που θα καταψυχθεί  ή ότι υπάρχει ιικό φορτίο στο γενετικό υλικό που θα καταψυχθεί.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου