Η Γερμανία απώλεσε κατά την διάρκεια της πανδημίας πάνω από 9.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες που εργάζονται στην φροντίδα ηλικιωμένων αλλά και τις κλινικές. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ομοσπονδιακού πρακτορείου για την Υγεία. Οι περισσότερες απώλειες αφορούν το νοσηλευτικό προσωπικό στις κλινικές.

Σύμφωνα με την τρέχουσα καταγραφή, ο αριθμός των εργαζομένων στην νοσηλευτική φροντίδα μειώθηκε σε περισσότερο από 9.000  το διάστημα μεταξύ του Απριλίου και Ιουλίου 2020  κάτι  που αντιστοιχεί σε μείωση κατά 0,5%. Συνολικά, περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν πέρυσι στον τομέα της νοσηλευτικής φροντίδας στη Γερμανία. Πριν από την πανδημία, πάντως, ο αριθμός των εργαζομένων στον τομέα αυτόν είχε αυξηθεί ελαφρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία,  διαπιστώνεται ότι η νοσηλευτική φροντίδα στα νοσοκομεία επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την πρόσφατη πτώση. Συνεπώς, η μείωση της απασχόλησης ανήλθε στους 5124 στην πρώτη φάση αιχμής της κρίσης του κορωνοιού. Κατά την περίοδο από τις αρχές Απριλίου - τέλη Ιουλίου, ο αριθμός των εργαζομένων που φρόντιζαν ηλικιωμένους μειώθηκε κατά 3. 885 – συνολικά 9.009 λιγότεροι.

Συνολικά, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, επηρεάστηκαν και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Στον κλινικό τομέα, πιο έντονη ήταν η μείωση του προσωπικού στη Βρέμη (1,7 %), ακολουθούμενη από τη Σαξονία τη Θουριγγία, το Σάαρλαντ και τη Ρηνανία. Η Έσση κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στη φροντίδα των ηλικιωμένων, με μείωση 1,6%. Ακολούθησαν η Βρέμη, η Βαυαρία, το Αμβούργο και η Κάτω Σαξονία.

Την ίδια στιγμή που εμφανίζεται αυτή η μείωση στο νοσηλευτικό προσωπικό, στην χώρα ασκείται κριτική κατά του υπουργού Υγείας Jens Spahn (CDU) ακόμη  και εντός του κυβερνητικού  συνασπισμού. Ο υπουργός εγκαλείται για αποτυχία στο θέμα των γρήγορων τεστ κατά της COVID - 19.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο απόηχος του σοβαρού θέματος που αφορά την προμήθεια προστατευτικών μασκών μετά την διαμεσολάβηση δύο βουλευτών – που ήδη παραιτήθηκαν – οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση συνεχίζει να απασχολεί την πολιτική επικαιρότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"