Η νόσηση από κορωνοϊό δημιουργεί τίτλους αντισωμάτων ισοδύναμους με αυτούς που παρέχει η πρώτη δόση του εμβολίου. Η δεύτερη δόση δεν τους αυξάνει σημαντικά και έτσι αρχίζουν να εγείρονται ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα για την αναγκαιότητα χορήγησής της σε αυτή την ομάδα πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αντισωμάτων σε υγειονομικούς της Θεσσαλονίκης, μετά και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Όπως προκύπτει, το σύνολο των 401 εμβολιασθέντων υγειονομικών του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" στους οποίους έγινε η μέτρηση, έχουν αναπτύξει υψηλό τίτλο αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ όσων είχαν ιστορικό νόσησης και όσων δεν είχαν εκτεθεί στον ιό. Οι πρώτοι είχαν αναπτύξει ιδιαίτερα υψηλούς τίτλους ήδη από την 1η δόση του εμβολίου, τους οποίους δεν αύξησε σημαντικά η 2η δόση. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν νοσήσει, είχαν σχετικά χαμηλούς τίτλους μετά την 1η δόση, τους οποίους πολλαπλασίασαν με τη 2η.

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, ο συντονιστής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπαζήσης (φωτογραφία κάτω) επισημαίνει τα δύο βασικά συμπεράσματα: Αφενός την αναγκαιότητα απαρέγκλιτης και έγκαιρης χορήγησης της δεύτερης δόσης σε όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με το σχήμα που προτείνεται από τις εταιρίες. Αφετέρου, τα ερωτηματικά που προκύπτουν αναφορικά με την αναγκαιότητα χορήγησής της σε όσους έχουν ιστορικό λοίμωξης από κορωνοϊό.

"Υπάρχει μια συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με αυτό το θέμα, σε συνάρτηση και με την ένδεια των εμβολίων σε αυτή τη φάση που διανύουμε. Ωστόσο, δεν μπορούμε προς το παρόν να προτείνουμε κάτι τέτοιο. Χρειάζεται επιβεβαίωση με μελέτες και σε μεγαλύτερο δείγμα, σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες και σε διάφορες χώρες", διευκρινίζει μιλώντας στο iatronet ο κ .Παπαζήσης, και προσθέτει: "Αφετέρου, αυτή η παρατήρηση έγινε με βάση μια μελέτη σε ένα εμβόλιο. Δεν μπορούμε να πούμε αν το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα εμβόλια, αν δεν το δούμε".

Τα ευρήματα της μελέτης

Η μελέτη αφορούσε τη μέτρηση των αντισωμάτων σε 401 επαγγελματίες Υγείας, ηλικίας 21 ως 67 ετών του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς", 14 μέρες μετά την χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου. Πρόκειται για την πρώτη προδημοσιευμένη ανάλογη μελέτη στην Ελλάδα, με αυτά τα χαρακτηριστικά. Είχε προηγηθεί η πρώτη μελέτη, τον Φεβρουάριο, με μέτρηση των αντισωμάτων μετά την 1η δόση.

Το γενικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, καθώς έδειξε πως το 100% των υγειονομικών έχει αναπτύξει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων δύο εβδομάδες μετά και τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου. Η μελέτη της 1ης δόσης είχε δείξει πως το 92% είχε αναπτύξει αντισώματα. Η κατηγοριοποίηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

  • Στους 342 εμβολιασθέντες που δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό νόσησης, ο τίτλος αντισωμάτων πολλαπλασιάστηκε μετά τη δεύτερη δόση. Ιδιαίτερα υψηλή ήταν η αύξηση στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στους άνω των 50, οι οποίοι είχαν σημαντικά μειωμένο τίτλο αντισωμάτων στην πρώτη δόση σε σχέση με τους νεαρότερους, τα αντισώματα αυξήθηκαν εντυπωσιακά με τη δεύτερη δόση και προσέγγισαν αυτά της ηλικιακής ομάδας 20 - 50. "Μας είχε προβληματίσει ο αρκετά χαμηλός τίτλος αντισωμάτων στις ηλικίες 50-67, μετά την πρώτη δόση. Φάνηκε πως χρειαζόταν η δεύτερη για να γίνει το boost", σχολίασε ο κ. Παπαζήσης.
  • Τα 59 άτομα με ιστορικό νόσησης, αντίθετα, είχαν εμφανίσει πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων ήδη από την πρώτη δόση. Η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν τους αύξησε σημαντικά. "Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όσους είχαν νοσήσει η πρώτη δόση του εμβολίου έκανε υψηλότερους τίτλους ακόμα και από αυτούς που δημιούργησε η δεύτερη δόση σε όσους δεν είχαν ιστορικό νόσησης", επισημαίνει ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου, σημειώνεται πως αυτές περιορίστηκαν σε παροδικές, ήπιες αντιδράσεις, διάρκειας 1 ως 3 ημερών, με ελάχιστες εξαιρέσεις στις οποίες κράτησαν ως και 5 μέρες. Αυτές αφορούσαν πόνο στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλο, πυρετό από 37 ως 39 κ.ά. και ήταν ελαφρώς πιο έντονες μετά τη 2η δόση σε σχέση με αυτές της 1ης. Κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε αναφυλαξία ή κάποια άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Τι είχε δείξει η μελέτη της πρώτης δόσης

Η πρώτη μελέτη είχε γίνει 14 μέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε 425 υγειονομκούς του νοσοκομείου "Γ. Γεννηματάς" και έδειξε πως το 92% είχαν αναπτύξει αντισώματα. Οι 63 που είχαν ιστορικό πρόσφατης νόσησης από COVID-19 είχαν αναπτύξει στο σύνολό τους πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων, ενώ 33 άτομα εξ όσων δεν είχαν νοσήσει είχαν χαμηλούς τίτλους.

Οι τίτλοι αντισωμάτων ήταν χαμηλότεροι στις ηλικίες άνω των 50 και ιδιαίτερα στους άνω των 60 ετών, και αυξήθηκαν εντυπωσιακά μετά τη δεύτερη δόση, προσεγγίζοντας τα μεγέθη της ηλικιακής ομάδας 20-50, που είχαν αναπτύξει υψηλά αντισώματα από την πρώτη δόση.

Ερευνητική ομάδα - μεθοδολογία

Η ερευνητική ομάδα, με συντονιστή τον Γεώργιο Παπαζήση, έχει ως κύρια ερευνήτρια την Κωνσταντίνα Κοντοπούλου, διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου και συντονίστρια των εμβολιαστικών κέντρων του "Γ. Γεννηματάς". Μέλη της είναι η συντονίστρια ΜΕΘ και πρόεδρος του Επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου, Ελένη Αντωνιάδου, η Επιμελήτρια Α Βιοπαθολογίας Αθηνά Υφαντίδου, η καρδιολόγος - εντατικολόγος Γεωργία Γκουντή, ο χημικός Βασίλης Αδαμόπουλος και ο πυρηνικός ιατρός Νικήτας Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος της συντονιστικής ομάδας εμβολιασμού της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας - Θράκης.

Η μέτρηση έγινε με τη μέθοδο SARS-CoV-2 IgG II Quant, που ανιχνεύει ποσοτικά αντισώματα ανοσοσφαιρίνης τάξης G (IgG), συμπεριλαμβανομένων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της υπομονάδος (RBD) S1 της πρωτεϊνης ακίδας του SARS-COV-2 και όριο θετικότητας τα 50,0 AU/mL.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"
10 +1 τρόποι να διώξουμε το στρες