Η έναρξη κατανάλωσης οινοπνευματωδών πριν την ηλικία των 15 ετών, βάζει τον άνθρωπο σε κίνδυνο εμφάνισης προβλήματος με το αλκοόλ σε μεγαλύτερη ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το κύριο εύρημα στη νέα έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι που άρχισαν να πίνουν πριν την ηλικία των 15-και σε μικρότερο βαθμό αυτοί που άρχισαν να πίνουν μεταξύ 15 και 17 ετών- είχαν περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθούν από το ποτό ως ενήλικες σε σχέση με αυτούς που περίμεναν μέχρι τα 18 τουλάχιστον για να αρχίσουν να πίνουν, σημειώνει η ερευνήτρια Deborah  Dawson, του Εθνικού Ινστιτούτου κατάχρησης αλκοόλ και αλκοολισμού, των ΗΠΑ.

Στην έρευνα φάνηκε ότι ορισμένοι άνθρωποι που άρχισαν το ποτό σε μικρή ηλικία εμφάνισαν εξάρτηση ενώ ήταν ακόμα έφηβοι. Κοιτάζοντας την εμφάνιση εξάρτησης στην ενήλικη ζωή μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά ότι η σχέση μεταξύ πρώιμης έναρξης ποτού και αυξημένης χρήσης αλκοόλ δεν περιορίζεται χρονικά αλλά διατηρείται στην ενήλικη ζωή.

Τα συμπεράσματα προήλθαν από ανάλυση στοιχείων έρευνας που διήρκεσε 3 χρόνια και αφορούσε 22.000 πότες ηλικίας 18 και άνω. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη διάρκεια της έκθεσης, το οικογενειακό ιστορικό και άλλους παράγοντες.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με την ερευνήτρια, βοηθούν να συσσωρευτούν μελέτες που τελικά θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταλήξουν αν η έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ σε μικρή ηλικία είναι ένδειξη υψηλού κινδύνου κατάχρησης αλκοόλ ή άμεσος παράγοντας κινδύνου για αυτό.

Αν αληθεύει το δεύτερο, ευθυγραμμίζεται με τη σημασία της πρόληψης όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ σε μικρή ηλικία, δήλωσε η ερευνήτρια, ιδιαίτερα μετά το εύρημα ότι η πιθανότητα ανάπτυξης εξάρτησης από το ποτό είναι περίπου 50% υψηλότερη για τα άτομα που αρχίζουν το ποτό πριν την ηλικία των 15 σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν μέχρι την ηλικία τουλάχιστον των 18 ετών, καταλήγει η ερευνήτρια.

Η έρευνα θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στο περιοδικό ‘Alcoholism: Clinical and Experimental Research.’

Πηγές:
‘Alcoholism: Clinical and ExperimentalResearch.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD