Της Σοφίας Νέτα
Τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας ο νέου τύπου μετρητής σακχάρου που προσφέρει καλύτερη ρύθμιση με αυτόματη έγχυση ινσουλίνης, ανάλογα με τις ανάγκες του διαβητικού, καθώς είναι συνδεδεμένος με ‘έξυπνη’ αντλία ινσουλίνης.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε 10 δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει λόγω των επιπλοκών του διαβήτη, ενώ ταυτόχρονα δύο νέοι ασθενείς διαγνώσκονται. Για τις αναπτυγμένες χώρες, ο διαβήτης αποτελεί την κυριότερη αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμού των κάτω άκρων, ενώ είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου, λόγω των επιπτώσεων της νόσου στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Σήμερα καλύτερη ποιότητα ζωής και μακροβιότερη επιβίωση υπόσχονται στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 1 οι νέοι μετρητές σακχάρου στο αίμα που επικοινωνούν με τις φορητές Αντλίες Ινσουλίνης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 16% των πασχόντων αποτυγχάνουν να κωδικοποιήσουν ή να ρυθμίσουν σωστά το μετρητή τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη λήψη λανθασμένων μετρήσεων για τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος.
Με τον μοναδικό στο είδος του νέο μετρητή σακχάρου Contour Link, ο οποίος εκπέμπει ασύρματα τα αποτελέσματα της εξέτασης γλυκόζης αίματος άμεσα στις έξυπνες αντλίες ινσουλίνης Minimed Paradigm, ο διαβητικός όχι μόνο μπορεί να καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια και αξιοπιστία τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα του, αλλά πλέον μπορεί να καθορίζει και τις τιμές ινσουλίνης που χρειάζεται, προκειμένου να αποφύγει τα υπογλυκαιμικά και υπεργλυκαιμικά επεισόδια.
Τα παραπάνω επισήμανε ο Δρ. Χρήστος Σπ. Ζούπας, Διαβητολόγος, Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του νοσοκομείου ‘Υγεία’, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου με θέμα: ’Η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη’.
Σημειώνεται ότι ο κ. Ζούπας ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες επιστήμονες που παρακολούθησαν από πολύ κοντά την εξέλιξη των Αντλιών Ινσουλίνης και του Τεχνητού Παγκρέατος, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.
Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας την τελευταία 20ετία έχει οδηγήσει όχι απλώς στη βελτίωση των συσκευών αυτών, αλλά και στην επίτευξη ενός στόχου ο οποίος πριν από μερικά χρόνια φάνταζε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας: την κατασκευή ενός ‘Τεχνητού Παγκρέατος’, το οποίο θα μπορούσε να υποκαταστήσει πλήρως τη λειτουργία του ανατροφοδοτικού μηχανισμού του β-κυττάρου του παγκρέατος, προκειμένου να ρυθμίζει τις αναγκαίες ποσότητες Ινσουλίνης στο αίμα των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη!
Η δυνατότητα αυτή έχει μεγάλη σημασία, τόσο για τα εκατομμύρια διαβητικών ασθενών σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και για τους περίπου 25-30 χιλιάδες διαβητικούς Τύπου 1 που υπάρχουν στη χώρα μας.
Τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του πρωτοποριακού μετρητή Contour Link είναι:
- Ακριβής τεχνολογία Χωρίς Κωδικοποίηση
- Αποτελέσματα σε ακριβώς πέντε δευτερόλεπτα
- Μικρό δείγμα αίματος (0.6 ml)
- Μνήμη 480 εξετάσεων με μέσο όρο 14 ημερών
- Αντισταθμίζει αυτόματα αλληλεπιδράσεις από άλλους παράγοντες για αξιόπιστα αποτελέσματα
- Εξέταση από εναλλακτικά σημεία (αντιβράχιο ή παλάμη)
- Δείκτες γεύματος με προαιρετική υπενθύμιση προ και μετα-γευματικής εξέτασης
- Υποστήριξη λογισμικού για τη σωστή ρύθμιση του Διαβήτη
- Ένδειξη υψηλών - χαμηλών αποτελεσμάτων εξέτασης επτά ημερών.
Η επικοινωνία με τους μετρητές σακχάρου επιτρέπει επιπλέον στην Αντλία να υπολογίσει αυτόματα την προτεινόμενη δόση Ινσουλίνης για την κάλυψη των γευμάτων και για τη διόρθωση ενδεχομένων υψηλών τιμών γλυκόζης.
Έτσι, εξήγησε ο κ. Ζούπας, η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των Ατόμων με Διαβήτη. Ο ασθενής σε συνεργασία με τον γιατρό του μπορεί να παρακολουθεί με ακρίβεια πώς η Διατροφή, η Άσκηση, η Φαρμακευτική Αγωγή και οι άλλες καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του και ανάλογα να επεμβαίνει.
Αντλία Ινσουλίνης, Μετρητής σακχάρου και Συνεχής Καταγραφή Γλυκόζης επικοινωνούν μεταξύ τους και με τη βοήθεια του Internet ο γιατρός μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί στην Αντλία.
Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει να εξιδανικεύσει την θεραπεία, σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενή και να βελτιστοποιήσει τον γλυκαιμικό έλεγχο.
Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα από την εμπειρία του Διαβητολογικού Κέντρου του Υγεία σε συνεργασία με το Βενιζέλειο της Κρήτης και το Διαβητολογικό Κέντρο του Ευαγγελισμού παρουσιάστηκαν τόσο στο Αμερικανικό (ADA) όσο και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Διαβήτη (EASD) στη Ρώμη και επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του JDRF που δημοσιεύτηκαν αυτόν τν μήνα στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό ‘New England Journal of Medicine.’
Και στις δύο μελέτες αποδεικνύεται στατιστικά σημαντική μείωση της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης στους ενήλικες ασθενείς που χρησιμοποιούν συνεχώς τη Συνεχή Καταγραφή Γλυκόζης για περισσότερο από ένα χρόνο.
Ο κ. Ζούπας κατέληξε υπογραμμίζοντας πως η εξέλιξη των Αντλιών Ινσουλίνης και η δημιουργία του Τεχνητού Παγκρέατος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όχι μόνο προσφέρει ασύγκριτα καλύτερη ποιότητα ζωής στους διαβητικούς, αλλά με τη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα προστατεύει τα ζωτικά όργανα και αυξάνει την επιβίωση των ασθενών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας: Νέα θεραπεία με φωτοβιοδιέγερση
Γιατί ο μεταπνευμονοϊός προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις - Η διαφορά με την CoViD
Ιανουάριος: Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας