Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνει κάποιος, τόσο πιο πολύ συρρικνώνεται ο εγκέφαλός του, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Rajesh Miranda, του Κολεγίου Ιατρικής του Τέξας, A&M, σημειώνει ότι αυτό ήταν γνωστό, αλλά η νέα έρευνα είναι μεγάλη και δίνει πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Δεν είναι περίεργο ότι το αλκοόλ θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου. Αυτό έχει παρατηρηθεί σε μοντέλα ζώων και μικρότερες έρευνες, πρόσθεσε ο Miranda. Το εύρημα που προκάλεσε έκπληξη είναι ότι ακόμα και μικρά επίπεδα κατανάλωσης δεν προστατεύουν, όπως έχει φανεί σε άλλες περιπτώσεις.

Ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται φυσιολογικά, καθώς γερνούν οι άνθρωποι, με ρυθμό περίπου 1,9 ανα δεκαεία.

Μέτριες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οδηγώντας τους ερευνητές στην υπόθεση ότι η περιορισμένη κατανάλωση θα μπορούσε να επιβραδύνει τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με βελτίωση των νοητικών λειτουργιών και μειωμένο κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Η Carol Ann Paul, του κολεγίου Wellesley στη Μασαχουσέτη, υπέβαλε σε μαγνητική τομογραφία και εξετάσεις υγείας 1.839 ενήλικες, ηλικίας 60 ετών κατά μέσον όρο, από το 1999 έως το 2001. Κανένας δεν είχε ενδείξεις άνοιας ή δεν είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άντρες και γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο αλκοόλ κατανάλωναν σε εβδομαδιαία βάση και κατηγοριοποιήθηκαν σαν μη πότες, πρώην πότες, χαμηλής κατανάλωσης, μέτριας ή υψηλής.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανήκαν στην κατηγορία χαμηλής κατανάλωσης. Οι άντρες ήταν περισσότερο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να αναφέρουν ότι καταναλώνουν μέτρια ή μεγάλη ποσότητα.

Το αλκοόλ δεν έχει προστατευτική δράση στη φυσιολογική, σχετική με την ηλικία συρρίκνωση του όγκου του εγκεφάλου, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Αντίθετα, όσο περισσότερο ποτό κατανάλωνε κάποιος τόσο μειωνόταν ο όγκος του εγκεφάλου.

Η σχέση αυτή ήταν λίγο περισσότερο έντονη στις γυναίκες, αν και στην έρευνα κατανάλωναν λιγότερο αλκοόλ από τους άντρες.

Η διαφορά ανάμεσα στα φύλα θα μπορούσε να αποδοθεί σε βιολογικά αίτια, όπως ότι το αλκοόλ απορροφάται γρηγορότερα στις γυναίκες και ότι αυτές αισθάνονται τις συνέπειες του αλκοόλ περισσότερο από ότι οι άντρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Neurology.’

Πηγές:
‘Archives of Neurology’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD