Τα άοσμα δισκία σκόρδου μειώνουν την αρτηριακή πίεση κατά 4,6 μονάδες (mmhg) και τη χοληστερόλη κατά 4-6%.
Αυτά ήταν δύο από τα βασικά μηνύματα της ομιλίας του κ. Κώστα Θωμόπουλου, Καρδιολόγου, Επιμελητή Β’ του Καρδιολογκού Τμήματος του Νοσοκομείου ‘ΕΛΕΝΑ’, στα πλαίσια του Συνεδρίου Beautiful Life, που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Οκτωβρίου στο Σ.Ε.Φ., με θέμα ‘Πρόληψη Υπέρτασης και Αυξημένης Χοληστερόλης’.
‘Οπως επεσήμανε ο κος Θωμόπουλος, σύμφωνα με μετανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό ‘BMC Cardiovascular Disorders’ τον Ιούνιο 2008 και περιελάμβανε πολλές επιμέρους δημοσιευμένες μελέτες σε νορμοτασικά (δηλαδή με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης) και υπερτασικά άτομα (δηλαδή με τιμές αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικά επίπεδα), η επίδραση των δισκίων σκόρδου σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο (placebo) ήταν ευεργετική για τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
Πράγματι, στους υπερτασικούς, η συστολική πίεση μειώθηκε κατά 8.3 mmHg, ενώ η διαστολική πίεση κατά 7.3 mmHg σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Επιπρόσθετα, μείωση στη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 2.3mmHg παρατηρήθηκε στους νορμοτασικούς που έλαβαν δισκία σκόρδου σε σχέση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Συνολικά δηλαδή (τόσο σε υπερτασικούς όσο σε νορμοτασικούς), τα σκευάσματα σκόρδου πέτυχαν κατά μέσο όρο μείωση της συστολικής πίεσης κατά 4.6mmHg και της διαστολικής κατά 2.4mmHg σε σχέση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Μείωση της συστολικής πίεσης κατά 2mmHg σημαίνει μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 17%, μείωση του κινδύνου για θάνατο από εμφράγματα του μυοκαρδίου κατά 7% και μείωση του κινδύνου για θάνατο από εγκεφαλικά επεισόδια κατά 10%.
Αντίστοιχα, μειώσεις στη Διαστολική Αρτηριακή πίεση 5 mmHg περιορίζουν την καρδιαγγειακή θνητότητα κατά 21% , του κινδύνου για εγκεφαλικό κατά 42% και του κινδύνου για έμφραγμα μυοκαρδίου κατά 16%.
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα σκευάσματα σκόρδου αναστέλλουν την αγγειοτασίνη ΙΙ και έχουν αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, γεγονός που εν μέρει εξηγεί τις παραπάνω μειώσεις της Αρτηριακής Πίεσης.
Αρτηριακή υπέρταση είναι η μόνιμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Είναι μια παθολογική κατάσταση που δεν την αντιλαμβανόμαστε και ο μόνος τρόπος για να τη διαπιστώσουμε είναι να μετρήσουμε την πίεσή μας. Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου που προδιαθέτει για στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια και βλάβη στους νεφρούς.
Από τους Έλληνες υπερτασικούς το 50% παίρνει φάρμακα και μόνο το 1/3 ελέγχει την πίεσή του σε καλό επίπεδο. Άρα το 70% περίπου των Ελλήνων υπερτασικών είτε δεν ξέρει ότι έχει υπέρταση ή αν το ξέρει δεν την ελέγχει.
Επιπρόσθετα, τόνισε ο κος Θωμόπουλος, μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2000 και περιελάμβανε 37 τυχαιοποιημένες μελέτες (σκευάσματα σκόρδου σε σχέση με εικονικό φάρμακο), έδειξε ότι η συστηματική χορήγηση άοσμων δισκίων σκόρδου, είχε ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση της χοληστερόλης και των λιπιδίων κατά 4-6%.
Ειδικότερα υπήρξε μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 12.4-25.4mg/dl στους πρώτους 3 μήνες, μείωση της LDL (μέχρι 13.5mg/dl) και μείωση τριγλυκεριδίων (από 7.6 έως 34 mg/dl) στους 6 μήνες.
Τα παραπάνω αποτελέσματα ίσως σηματοδοτούν μια επιπρόσθετη ιδιότητα των σκευασμάτων σκόρδου να επιτυγχάνουν μείωση των επιπέδων των λιπιδίων και ειδικότερα της ολικής χοληστερόλης.
Η χοληστερόλη είναι το βασικό συστατικό της αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των αγγείων, η ρήξη της οποίας ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των καρδιαγγειακών επεισοδίων (δηλαδή καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι