Η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο μια γυναίκα, αλλά τα οφέλη της μπορεί ενδεχομένως να εξουδετερωθούν αν κοιμάται πολύ λίγο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που έγινε σε 5.968 γυναίκες επιβεβαίωσε προηγούμενα αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία, άνθρωποι που ασκούνται έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες ηλικίας 18 έως 65 ετών που βρίσκονταν στην πάνω βαθμίδα σε σχέση με την εβδομαδιαία ποσότητα άσκησης, και ανακάλυψαν ότι ο ύπνος φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Aυτές που κοιμόνταν 7 ώρες τη νύχτα, είχαν 47% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε σχέση με αυτές που κοιμόνταν παραπάνω, μεταξύ των γυναικών που ασκούνταν, ανέφεραν οι ερευνητές στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Ερευνα του Καρκίνου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, James McClain, του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ενδιαφέρον και αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση, καθώς το θέμα δεν έχει ερευνηθεί εκτενώς.

Δήλωσε ότι δεν είναι σαφές ακριβώς πώς το να κοιμάται κάποιος πολύ λίγο τον καθιστά περισσότερο ευάλωτο στον καρκίνο. Ο επαρκής ύπνος έχει από καιρό συσχετιστεί με την υγεία, σημειώνει.

Ειδικοί στο θέμα του ύπνου δηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακή νόσο, κατάθλιψη, κάπνισμα και υπερβολική κατανάλωση ποτού.

Eπιπλέον, έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, στο παχύ έντερο και άλλων τύπων.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η επίδραση της άσκησης στα επίπεδα ορμονών του οργανισμού, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και στο σωματικό βάρος παίζουν σημαντικό ρόλο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας - "Ασπίδα" ο θηλασμός και η μη κατάχρηση απολυμαντικών
Σκιάθος: Ασθενοφόρο παρέσυρε δύο γυναίκες με τον καθρέφτη [video]
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ