Οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει σκλήρυνση κατά πλάκας φαίνεται πως είναι περισσότερο ευάλωτοι στους πονοκεφάλους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο πονοκέφαλος γενικά δεν θεωρείται σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας και έρευνες που έχουν ασχοληθεί με τη σχέση μεταξύ των δυο παθήσεων έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, δήλωσε ο Dr. Mario Zappia, του Πανεπιστημίου της Catania.

Σε έρευνα οι επιστήμονες αξιολόγησαν 101 ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας και 101 ομάδας ελέγχου για τυχόν ύπαρξη πονοκεφάλου. Παρατήρησαν ότι η συχνότητα του πονοκεφάλου ήταν υψηλότερη σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Μεταξύ των εθελοντών με σκλήρυνση κατά πλάκας, 58, ποσοστό 57%, πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια για πονοκέφαλο. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πονοκέφαλο έντασης ή ημικρανία.

Αντίθετα, 31 από τους 101 εθελοντές της ομάδας ελέγχου, ποσοστό σχεδόν 38%, πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια για τον πονοκέφαλο, κυρίως τύπου ημικρανίας και έντασης.

Σε ανάλυση που έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική σχέση μεταξύ της σκλήρυνσης κατά πλάκας και του πονοκεφάλου. Η πιθανότητα πονοκεφάλου ήταν μεγαλύτερη από διπλάσια στους εθελοντές με σκλήρυνση κατά πλάκας σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ο αυξημένος κίνδυνος πονοκεφάλου σε ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας στηρίζει την υπόθεση κοινής οδού μεταξύ αυτών των παθήσεων, σημειώνει η ερευνητική ομάδα η οποία καλεί σε περαιτέρω έρευνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών