Άνθρωποι με ψωρίαση φαίνεται πως έχουν υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με την παχυσαρκία, σε σχέση με ανθρώπους χωρίς ψωρίαση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα από την Ταϊβάν περιέλαβε 77 ασθενείς με ψωρίαση, ενώ η ομάδα ελέγχου περιλάμβανε 81 ανθρώπους χωρίς τη δερματολογική νόσο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες για την υγεία των συμμετεχόντων και ανέλυσαν δείγματα αίματος για επίπεδα λεπτίνης, η οποία βοηθά στον έλεγχο πρόσληψης τροφής, σωματικού βάρους και αποθήκευσης λίπους. Η ορμόνη, επίσης, παίζει ρόλο σε διαδικασίες του ανοσοποιητικού και της φλεγμονής.

Οι ασθενείς με ψωρίαση είχαν περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους ανθρώπους της ομάδας ελέγχου να εμφανίζουν παχυσαρκία, να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα σακχάρου ή διαβήτη. Υψηλά επίπεδα λεπτίνης ανακαλύφτηκαν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες και εθελόντριες που ήταν παχύσαρκες, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, μεταβολικό σύνδρομο ή ψωρίαση.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το φύλο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά, κατέληξαν ότι η ψωρίαση σχετιζόταν, ανεξάρτητα, με υψηλά επίπεδα λεπτίνης. Ανακάλυψαν επιπλέον, ότι τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης σε ασθενείς με ψωρίαση σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, εύρημα που συνδέει τη χρόνια φλεγμονή της ψωρίασης με μεταβολικές διαταραχές.

Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης σε ανθρώπους με ψωρίαση, μπορεί ενδεχομένως να μην προέρχονται μόνο από λιπώδη ιστό αλλά και από φλεγμονή, δήλωσε ο Dr. Yi-Ju Chen, του Γενικού Νοσοκομείου Taichung Veterans και του Πανεπιστημίου National Chung Hsing.

Η απώλεια βάρους έχει αναφερθεί πως μειώνει σημαντικά τα επίπεδα λεπτίνης και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ενώ μπορεί ενδεχομένως να περιορίσει την πιθανότητα ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακής νόσου, καταλήγουν οι ερευνητές.

Η απώλεια κιλών δυνητικά μπορεί να αποτελέσει μέρος της γενικής αγωγής κατά της ψωρίασης, ειδικά σε ασθενείς με παχυσαρκία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Dermatology’.

Πηγές:
‘Archives of Dermatology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος :Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά του νοσοκομείου για να τους ευχαριστήσει!
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό