Οι λοιμώξεις από τον ιό της ηπατίτιδας Α, συνήθως μεταδίδονται μέσω μολυσμένης τροφής, μπορούν να προκαλέσουν νόσο που εξασθενεί τον ασθενή, αλλά η προστασία που παρέχει το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Α, διαρκεί περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αντισώματα ενάντια στον ιό της ηπατίτιδας Α διατηρήθηκαν μέχρι 27 χρόνια μετά τον εμβολιασμό, αναφέρουν οι ερευνητές από το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων στην Ατλάντα.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr. Laura L. Hammitt, που τώρα εργάζεται στο Ιατρικό ερευνητικό Ινστιτούτο της Κένυας στο Kilifi και οι συνεργάτες της, εξέτασαν 144 παιδιά και 128 ενήλικες, που ανταποκρίθηκαν σε σειρά εμβολίου για την ηπατίτιδα Α, σε τρεις δόσεις, για να ερευνήσουν την ύπαρξη αντισωμάτων.

Οι ενήλικες είχαν λάβει πρώτη δόση του εμβολίου για την ηπατίτιδα Α, με το δεύτερη δόση να ακολουθεί ένα μήνα αργότερα και την τρίτη 12 μήνες μετά την πρώτη.

Η ηλικία των παιδιών ήταν μεταξύ 3 και 6 χρονών και τους χορηγήθηκαν τρεις δόσεις, σε διάφορα χρονικά διαστήματα, κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Η ομάδα συνέλεξε δείγματα αίματος ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό και ξανά ένα έως δέκα χρόνια αργότερα, για να ελέγξει την ύπαρξη αντισωμάτων κατά της ηπατίτιδας Α. Οι ερευνητές υπολόγισαν τη μακροχρόνια ύπαρξη αντισωμάτων με βάση το παρατηρούμενο ποσοστό μείωσης των συγκεντρώσεων.

H διάρκεια παρουσίας των αντισωμάτων υπολογίστηκε στα 21 έως 27 χρόνια, ανάλογα με το σχέδιο εμβολιασμού, σημειώνουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of Infectious Diseases’.

Όπως δήλωσαν, τα ευρήματα δείχνουν ότι τα προστατευτικά επίπεδα των αντισωμάτων εναντίον της ηπατίτιδας Α διατηρούνται τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τον εμβολιασμό. Οι ενισχυτικές δόσεις μετά τη συμπλήρωση της πρώτης σειράς εμβολίου δεν φαίνεται να αιτιολογούνται και προς το παρόν δεν συνιστώνται, συμβουλεύει η ερευνητική ομάδα.

Παρόλα αυτά, σημειώνουν, οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων περιορίζονται με τον καιρό και χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση για να αξιολογηθεί αν άνθρωποι που εμβολιάστηκαν ως παιδιά θα προστατεύονται ως ενήλικες.

Πηγές:
‘Journal of Infectious Diseases’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού