Της Σοφίας Νέτα

Οι ασθενείς με νόσο Alzheimer και άλλα είδη άνοιας αυξάνονται αλματωδώς σε όλο τον κόσμο. Τα νούμερα αναφέρονται σε 26.000.000 ασθενείς παγκοσμίως, 6.000.000 στην Ευρώπη, ενώ υπολογίζονται 150.000 πάσχοντες στην Ελλάδα με συχνότερη μορφή άνοιας τη νόσο Alzheimer (50-60% του συνόλου).

Οι αριθμοί μελλοντικά θα αυξηθούν δραματικά, επιτείνοντας την ανάγκη αποτελεσματικών δράσεων για ανοϊκούς ασθενείς από την πλευρά της πολιτείας.

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, ακολουθώντας το πλούσιο πρόγραμμα ενημέρωσης και επαγρύπνησης για τη νόσο του Alzheimer στην Ελλάδα, ολοκλήρωσε το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο ‘Τιτάνια’ ανοικτή συγκέντρωση με μεγάλη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ασθενών αλλά και των φροντιστών τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ασθενείς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ομάδες ασκήσεως μνήμης, εργασιοθεραπείας κ.α., ενώ ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο δύσκολο έργο των φροντιστών τους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη συνύπαρξη τους με την ασθένεια.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, ανακοίνωσε τη νέα εκστρατεία ‘Ελληνική πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Alzheimer’, κατά την οποία μέσω διαδικτύου (http://www.alzheimerathens.gr/), διεξάγεται ψηφοφορία, προκειμένου να κινητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, ώστε η άνοια να γίνει προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία.

Πέραν των ιδίων των ασθενών που έρχονται αντιμέτωποι με τη σταδιακή απώλεια της μνήμης τους αλλά και άλλων νοητικών λειτουργιών, θα πρέπει να συνυπολογίζεται και η ψυχική, οικονομική και σωματική ταλαιπωρία των ανθρώπων του περιβάλλοντός τους, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο της αδιάκοπης φροντίδας τους.

Η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και καθώς η φαρμακευτική επιστήμη εξελίσσεται, προσφέροντας καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες σε ασθενείς, σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά το πρώτο διαδερμικό αυτοκόλλητο για τη νόσο του Alzheimer, το οποίο απελευθερώνει μέσω του δέρματος τη θεραπευτική ουσία ριβαστιγμίνη για χρονικό διάστημα 24 ωρών.

Το διαδερμικό αυτοκόλλητο συμβάλλει στη βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών στη θεραπεία, καθώς χρησιμεύει ως μια οπτική υπενθύμιση της λήψης της αγωγής και εξασφαλίζει στον ασθενή και το φροντιστή ότι η αγωγή λαμβάνεται.

’Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήδη εφαρμόζουν ή εκπονούν σχέδια δράσης για την άνοια. Στην Ελλάδα υπάρχει δραματική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για τους ανοϊκούς ασθενείς και τους φροντιστές τους’, τόνισε η κ. Σακκά, υπογραμμίζοντας πως ‘Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι, ασθενείς, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και κρατικοί φορείς να αγωνιστούμε για να γίνει η άνοια προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μικραίνει η ηλικία εμφάνισης καρκίνου;
Η σεμαγλουτίδη συμβάλλει στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας στο γόνατο [μελέτη]
Η διακοπή του καπνίσματος μετά από διάγνωση καρκίνου είναι πιθανό να ενισχύσει την επιβίωση έως 26% [μελέτη]