Επιστήμονες εκτιμούν ότι ένα κοινό φάρμακο για την αρτηριακή πίεση μπορεί ενδεχομένως να εξαφανίζει άσχημες αναμνήσεις από το μυαλό του ανθρώπου και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων αγχωδών διαταραχών και φοβιών.
Ολλανδοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι βήτα αναστολείς θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν συναισθηματικά μετά από τραυματικές εμπειρίες. Πιστεύουν ότι το φάρμακο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ανακαλούνται οι αναμνήσεις.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε 60 ανθρώπους και τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Nature Neuroscience’.
Οι ερευνητές δημιούργησαν τεχνητά μια άσχημη ανάμνηση συνδέοντας φωτογραφίες που απεικόνιζαν αράχνες με ελαφρύ ηλερκτροσόκ. Μια μέρα αργότερα οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες. Στη μια δόθηκαν βητα αναστολείς (προπρανολόλη) και στην άλλη εικονικό φάρμακο πριν οι ερευνητές τους δείξουν τις ίδιες φωτογραφίες πάλι.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο φοβόντουσαν τις φωτογραφίες οι εθελοντές μετρώντας πόσο έντονα αιφνιδιάστηκαν από ξαφνικούς θορύβους.
Η ομάδα που είχε λάβει βητα αναστολείς έδειξε λιγότερο φόβο σε σχέση με την ομάδα που έλαβε εικονικό χάπι. Την επομένη, όταν το φάρμακο βρισκόταν εκτός οργανσιμού, οι εθελοντές επανεξετάστηκαν.
Πάλι, όσοι είχαν λάβει βητα αναστολείς αιφνιδιάστηκαν λιγότερο από τις εικόνες. Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Merel Kindt εξήγησε πως αν και οι αναμνήσεις είναι παρόλα αυτά άθικτες, η συναισθηματική ένταση της μνήμης αμβλύνεται.
Η Dr Kindt τονίζει ότι η χρήση των φαρμάκων αυτών για πολύπλοκες παθήσεις, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες απέχει ακόμα αρκετά χρόνια. 'Ερευνες σε ζωα έχουν δείξει ότι οι βητα αναστολείς μπορεί να παρεμβληθούν με τον τρόπο που ο εγκέφαλος κατανοεί στρεσογόνα γεγονότα.
Δήλωσε πως εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από συναισθηματικές διαταραχές και την επανεμφάνιση του φόβου ακόμα και μετά από πετυχημένη θεραπεία. Θεωρεί πως τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί ενδεχομένως να έχουν σημαντική εφαρμογή στην κατανόηση και αγωγή επίμονων αναμνήσεων σε ανθρώπους που υποφέρουν από συναισθηματικές διαταραχές.
Ο Dr. Daniel Sokol, θεωρεί πως οι αναμνήσεις είναι σημαντικές για τον άνθρωπο, καθώς για παράδειγμα, μπορεί να μάθει από αυτές. Η απαλοιφή τους, θεωρεί πως αλλάζει την ταυτότητα του ατόμου, καθώς το ποιοι είμαστε συνδέεται με τις αναμνήσεις μας.
Το επόμενο βήμα είναι να ερευνήσουν οι επιστήμονες πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα του φαρμάκου στη μνήμη και να εξετάσουν την αγωγή σε ανθρώπους που εμφανίζουν κάποιου είδους διαταραχή ή φοβία.
Πηγές:
‘Nature Neuroscience’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών