Στην περίπτωση που μια οικογένεια έχει περιστατικά μελανώματος, μπορεί ενδεχομένως να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και για εμφάνιση Πάρκινσον, σύμφωνα με ερευνητές.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οικογενειακό ιστορικό μελανώματος φαίνεται να συνδέεται με γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη νόσου του Πάρκινσον. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν την 1η Μαΐου στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Σιάτλ.

Όπως δήλωσε ο Dr. Xiang Gao, η συνύπαρξη νόσου του Πάρκινσον και μελανώματος έχει αναφερθεί σε αρκετές έρευνες. Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι η συνύπαρξη μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε γενετικούς μηχανισμούς μεταξύ των 2 νόσων.

Ο Gao, της σχολής δημόσιας υγείας του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία 2 ερευνών. Οι εθελοντές, 132.000 άντρες και γυναίκες δεν είχαν νόσο του Πάρκινσον στην έναρξη της έρευνας, αλλά εμφάνισαν τη νόσο 543 άνθρωποι στην περίοδο των 14 έως 20 ετών που ακολούθησε.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες για τα περιστατικά μελανώματος που τυχόν είχαν οι γονείς ή τα αδέρφια τους. Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές οικογενειακό ιστορικό μελανώματος σχεδόν διπλασίαζε τις πιθανότητες εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον.

Είναι πιθανό το μελάνωμα και η νόσος του Πάρκινσον να μοιράζονται κοινά γενετικά στοιχεία, καταλήγουν οι ερευνητές. Η ομάδα του πρόσφατα ανακάλυψε ότι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά ή με ποικιλομορφία του γονιδίου MC1R έχουν διπλάσιες ως τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νόσο του Πάρκινσον.

Τα κόκκινα μαλλιά και το γονίδιο MC1R αποτελούν παράγοντες κινδύνου για μελάνωμα, εξηγεί ο Gao .

Θα είναι σημαντικό να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα σε άλλους πληθυσμούς, προσθέτουν οι ερευνητές. Αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, θα βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Πάρκινσον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπογραφή Yπουργικής Aπόφασης για την άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς του ΕΣΥ
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή