Αγωγή με βλαστικά κύτταρα που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο επέτρεψε σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 να παραμείνουν έως 4 χρόνια χωρίς την ανάγκη ενέσεων ινσουλίνης, ανακοίνωσαν ερευνητές.
Αμερικανοβραζιλιάνικη έρευνα που έγινε σε 23 ασθενείς ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι ασθενείς ήταν σε θέση να παράγουν ινσουλίνη, μετά από μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων από τον δικό τους μυελό οστών. Ακόμα και αυτοί που υποτροπίασαν χρειάζονταν λιγότερη ινσουλίνη σε σχέση με το παρελθόν.
Ωστόσο, όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'JAMA', η ομάδα προειδοποιεί ότι η έρευνα ενδεχομένως έχει αποτέλεσμα μόνο σε αυτούς που διαγνώστηκαν πρόσφατα.
Η αγωγή έχει σχεδιαστεί να σταματά το ανοσοποιητικό σύστημα ασθενών με διαβήτη 1, ο οποίος συνήθως εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, να καταστρέφουν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.
Για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της αγωγής, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ και του Regional Blood Centre στη Βραζιλία, εξέτασαν τα επίπεδα πεπτιδίων C που δείχνουν πόσο καλά παράγει ινσουλίνη ο οργανισμός.
Είκοσι από τους εικοσιτρείς ασθενείς που έλαβαν την αγωγή δεν χρειάζονταν ινσουλίνη, για διάστημα που έφτανε μέχρι τα 4 χρόνια. Οκτώ επέστρεψαν στις ενέσεις ινσουλίνης αλλά σε μειωμένα επίπεδα.
Η αγωγή δεν είχε αποτέλεσμα σε 3 ασθενείς και δεν ήταν πιθανό να έχει αποτέλεσμα σε ασθενείς, περισσότερο από 3 μήνες μετά τη διάγνωση του διαβήτη, σημειώνει ο Dr. Richard Burt, του Πανεπιστημίου Northwestern. Παράλληλα, δεν ήταν πιθανό να έχει θεραπευτικά οφέλη σε ανθρώπους με διαβήτη 2, σχετιζόμενου συνήθως με την παχυσαρκία, καθώς οι ασθενείς αυτοί εξακολουθούν να παράγουν ινσουλίνη.
Ο Dr. Iain Frame, του οργανισμού Diabetes στη Βρετανία, δήλωσε ότι αν και παραμένει ενδιαφέρον τομέας έρευνας δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η σημασία της περιορισμένης έκτασης σε αυτή την έρευνα-δεν αποτελεί θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1.
Θεωρεί πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και πως θα ήταν λάθος να αυξήσουμε χωρίς λόγο τις ελπίδες ανθρώπων που ζουν με το διαβήτη, σχετικά με νέα αγωγή, με βάση τις ενδείξεις της παρούσας έρευνας.
Πηγές:
'JAMA'.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας