Γυναίκες που συμμετέχουν σε ασκήσεις αναψυχής και αθλήματα μπορεί ενδεχομένως να περιορίζουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο στο μαστό καθώς και υποτροπής.

Σε 1.231 γυναίκες με καρκίνο στο μαστό που παρακολουθήθηκαν για 8,3 χρόνια, αυτές που γυμνάζονταν 4 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερο με ασκήσεις αναψυχής μέτριας έντασης στη διάρκεια της ζωής τους, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 44% να πεθάνουν από καρκίνο στο μαστό, αναφέρει η Dr.

Christine Friedenreich.

Ο κίνδυνος υποτροπής, επιδείνωσης ή νέου πρωτοπαθούς καρκίνου στο μαστό ήταν μειωμένος κατά 34% στις γυναίκες που ανέφεραν παρόμοια επίπεδα άσκησης αναψυχής, σημειώνει η Friendenreich, από το Alberta Health Services-Alberta Cancer Board στο Κάλγκαρι του Καναδά.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το να ασκείται μια γυναίκα πριν τη διάγνωση καρκίνου στο μαστό μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης μετά τον καρκίνο στο μαστό, δήλωσε η ερευνήτρια.

Ωστόσο, η επαγγελματική δραστηριότητα και οι οικιακές εργασίες, η κηπουρική ή οι επισκευές, δεν παρείχαν παρόμοια οφέλη με αυτά της δια βίου άσκησης και των αθλημάτων, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Journal of Cancer.’

Η ομάδα της Friendenreich συνέκρινε τις αναφορές για φυσική δραστηριότητα, 1.231 γυναικών, ηλικίας κατά μέσον όρο 56 ετών όταν διαγνώστηκαν με καρκίνο στο μαστό και του αποτελέσματος. Σε διάστημα 8,3 ετών παρακολούθησης, πέθαναν 341 γυναίκες (223 από καρκίνο στο μαστό) και 327 εμφάνισαν υποτροπή, επιδείνωση ή διάγνωση νέου πρωτοπαθούς όγκου.

Σε σύγκριση με τις λιγότερο ενεργές γυναίκες (λιγότερο από 1,4 ώρες την εβδομάδα άσκησης), αυτές που ασχολούνταν με την άσκηση περισσότερο από 3,9 ώρες την εβδομάδα σε ασκήσεις αναψυχής μέτριας έντασης είχαν κατά 34% χαμηλότερο κίνδυνο για τα συνδυασμένα αποτελέσματα και κατά 44% χαμηλότερης θνησιμότητας από καρκίνο στο μαστό.

Τα αποτελέσματα φάνηκε να ισχύουν και αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που ίσως σχετίζονται με την επιβίωση, όπως η μάζα του σώματος, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο όγκος και η ηλικία.

Η έντονη άσκηση αναψυχής μείωνε τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο στο μαστό αλλά δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο άλλων αποτελεσμάτων. Η Friendenreich συνεχίζει την έρευνα σχετικά με το είδος και την ποσότητα δραστηριότητας που σχετίζεται με τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης μετά τον καρκίνο.

Πηγές:
‘Journal of Cancer.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food