Γιατί ορισμένοι άνθρωποι ζούνε περισσότερο από άλλους; Γνωρίζετε τις συνήθεις εξηγήσεις. Σωστή διατροφή χωρίς καταχρήσεις, τακτική άσκηση και….αν είστε σαν την ασυνήθιστη Γαλλίδα που πέθανε στα 122…κάπνισμα μέχρι τα 117!

Όμως τι επίπτωση έχει η προσωπικότητα στη μακροβιότητα; Κάποια είδη προσωπικότητας οδηγούν σε αυτήν; Νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ' Journal of the American Geriatrics Society' εστίασε σε αυτό το ερώτημα εξετάζοντας στοιχεία προσωπικότητας 246 παιδιών, ανθρώπων που έζησαν τουλάχιστον έως τα 100.

Η έρευνα έδειξε ότι όσοι ζούνε περισσότερο είναι περισσότερο εξωστρεφείς, περισσότερο δραστήριοι, και λιγότερο νευρωτικοί από άλλους. Οι γυναίκες που ζούνε πολλά χρόνια είναι επίσης περισσότερο πιθανό να είναι συνεργάσιμες και να νιώθουν συναίσθηση περισσότερο από γυναίκες με φυσιολογικό κύκλο επιβίωσης.

Τα αποτελέσματα συνάδουν με αυτό που θα περίμενε κάποιος από εξελικτική σκοπιά.

Όσοι είναι τόσο εξωστρεφείς ώστε να αποκτούν φίλους και να βοηθούν άλλους είναι αυτοί που θα έχουν την ικανότητα να μαζέψουν αρκετές πηγές ώστε να ξεπεράσουν δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, άλλα χαρακτηριστικά που πιθανόν θεωρούνται πλεονεκτήματα δεν φάνηκε να έχουν επίδραση στην έρευνα σχετικά με την πιθανότητα επιμήκυνσης της ζωής των συμμετεχόντων.

Όσοι, για παράδειγμα, είχαν περισσότερη πειθαρχία δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν παραπάνω χρόνια. Επίσης, το να είναι κάποιος ανοιχτός σε νέες ιδέες δεν είχε σχέση με τη μακροβιότητα.

Το αν κάποιος μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητά του σαν ενήλικας αποτελεί θέμα μακροχρόνιας συζήτησης μεταξύ των ψυχολόγων. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αν κάποιος θέλει να ζήσει περισσότερα χρόνια θα πρέπει να προσπαθήσει να γίνει όσο περισσότερο εξωστρεφής γίνεται.

Δυστυχώς, άλλη πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η προσωπικότητα της μητέρας κάποιου μπορεί επίσης πιθανόν να βοηθήσει στον καθορισμό της μακροβιότητας. Η έρευνα εξέτασε 28.000 Νορβηγίδες μητέρες και αποκάλυψε ότι οι μητέρες που ήταν περισσότερο αγχώδεις, θλιμμένες και θυμωμένες είχαν περισσότερες πιθανότητες να δίνουν στα παιδιά τους ανθυγιεινή διατροφή με πολλές σοκολάτες, αναψυκτικά και τηγανίτες.

Οι συνήθειες παιδικής διατροφής μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν στην ενήλικη ζωή, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι τα παιδιά θλιμμένων γυναικών μπορεί να πεθαίνουν σε νεαρότερη ηλικία.

Η προσωπικότητα δεν είναι πεπρωμένο και όλοι γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αλλάζουν. Ωστόσο, και οι δυο νέες έρευνες δείχνουν ότι η μακροβιότητα δεν είναι θέμα μόνο σωματικής υγείας αλλά και ψυχικής.

Πηγές:
'Journal of the American Geriatrics Society'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό