Της Σοφίας Νέτα

Αναπτέρωση των ελπίδων για θεραπεία προσφέρει στους ασθενείς με ηπατίτιδα C, που έχουν ήδη ακολουθήσει έναν κύκλο αγωγής αλλά χωρίς επιτυχή αποτελέσματα, μία νέα θεραπευτική προοπτική.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’, η επαναθεραπεία με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη α-2α και ριμπαβιρίνη, προσφέρει στους ασθενείς με ηπατίτιδα C που είχαν ήδη υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία, μια δεύτερη ευκαιρία για ίαση.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι ασθενείς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στην επαναθεραπεία μπορούν να αναγνωριστούν μετά από μόλις 12 εβδομάδες, γεγονός που επιτρέπει στους ασθενείς και τους θεράποντες ιατρούς τους να γνωρίζουν από νωρίς την πιθανότητα επιτυχίας της θεραπείας.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής για ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C είναι ο συνδυασμός πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης και ριμπαβιρίνης. Στην ηπατίτιδα C, η ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη ισοδυναμεί με ίαση, καθώς συνδέεται με εξάλειψη της λοίμωξης και βελτίωση της ηπατικής νόσου.

Ωστόσο, περίπου το 50% των ασθενών με γονότυπο 1, την πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη μορφή της νόσου, και το 20-30% των ασθενών με γονότυπο 2 ή 3, δεν επιτυγχάνουν ίαση μετά τον πρώτο κύκλο θεραπείας.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση της πεγκυλιωμένης ιντερφερόνης α-2α για την επαναθεραπεία της ηπατίτιδας C το Δεκέμβριο του 2008, βασιζόμενος στα αποτελέσματα της μελέτης REPEAT (REtreatment with PEgasys in pATients Not Responding to Peg-Intron Therapy), στην οποία συμμετείχαν 950 ασθενείς από την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και τη Λατινική Αμερική.

Η μελέτη είχε ως σκοπό να διερευνήσει εάν η θεραπεία με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη α-2α σε συνδυασμό με ριμπαβιρίνη και/ή μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας σε ασθενείς που δεν ανταποκρίθηκαν σε τουλάχιστον 12 εβδομάδες θεραπείας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε 72 εβδομάδες επαναθεραπείας με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη α-2α είχαν διπλάσιες πιθανότητες ίασης σε σύγκριση με την καθιερωμένη θεραπεία των 48 εβδομάδων (16% έναντι 8%).

Επιπλέον η μελέτη έδειξε, ότι από το 17% των ασθενών που ανταποκρίθηκαν την 12η εβδομάδα, 57% πέτυχαν ίαση μετά από 72 εβδομάδες θεραπείας, σε σύγκριση με μόνο 35% των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία για 48 εβδομάδες.

‘Παρά το γεγονός ότι οι εκπληκτικές πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στη θεραπεία της ηπατίτιδας C έχουν οδηγήσει στην ίαση πολλών ασθενών, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνεται επιτυχώς στον πρώτο κύκλο θεραπείας. Με τις 72 εβδομάδες θεραπείας συνδυασμού με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη α-2α και ριμπαβιρίνη ως νέα εναλλακτική επιλογή για τους πιο δύσκολους στη θεραπεία ασθενείς, οι ασθενείς μπορούν να αισθάνονται πλέον ότι έχουν πιθανότητες ίασης ακόμη και όταν η προηγούμενη θεραπεία τους έχει αποτύχει’, δήλωσε ο Donald Jensen, κύριος ερευνητής από τις ΗΠΑ για τη μελέτη REPEAT, Καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Κέντρου Ηπατικών Νόσων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Σικάγο στο Ιλινόις.

‘Είναι πολύ σημαντικό βήμα το γεγονός ότι πλέον γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς που έχουν μη ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού της ηπατίτιδας C την 12η εβδομάδα έχουν καλές πιθανότητες ίασης λαμβάνοντας θεραπεία με πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη α-2α και ριμπαβιρίνη.

Η ικανότητα να προβλέπουμε την επιτυχία της θεραπείας μετά από μόλις τρεις μήνες προσφέρει στους γιατρούς και στους ασθενείς με ηπατίτιδα C πρόσθετη σιγουριά όταν μελετούν το ενδεχόμενο επαναθεραπείας’, κατέληξε ο Καθηγητής Jensen.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υγιεινές ιδέες για το γιορτινό τραπέζι
Ο ‘’εγκέφαλος’’ των Chatbots γερνά με το πέρασμα του χρόνου
Γιορτές: Πώς να μείνετε υγιείς και χαρούμενοι στο ταξίδι