Του Δημήτρη Καραγιώργου

Η κατάχρηση παυσίπονων για τον πονοκέφαλο μπορεί να δημιουργήσει πονοκέφαλο. Αυτό προκύπτει από επιστημονικές εργασίες για την κεφαλαλγία, που ανακοινώθηκαν στο 230 Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Νευρολόγων, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο 'Μακεδονία Πάλας' της Θεσσαλονίκης.

Η κεφαλαλγία, τονίζει σχετικά ο πρόεδρος Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας δρ. Κωνσταντίνος Σιτζόγλου, αποτελεί εκδήλωση, που έχει παρουσιαστεί για μια φορά τουλάχιστον στο 80% του πληθυσμού. Υπάρχουν πολλοί τρόποι έκφρασής της.

Άλλοτε αιφνίδια και άλλοτε προοδευτικά με πρόδρομα σημεία, που προειδοποιούν τον πάσχοντα για την κεφαλαλγία, η οποία θα ακολουθήσει. Όμως πολύ συχνά αρχίζει εν αιθρία με ναυτία, εμετούς, μεγάλη ευαισθησία στο φως και το θόρυβο.

Η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας έχει διαχωρίσει τις διάφορες μορφές και τις έχει ταξινομήσει σε κατηγορίες με τη συχνότητα εμφάνισης, τη διάρκεια, την ένταση του πόνου και τα συνοδά ή προειδοποιητικά συμπτώματα. Το 0,5% του πληθυσμού εμφανίζει σοβαρή κεφαλαλγία σε καθημερινή βάση και αφορά κατ’ εξοχήν τις γυναίκες.

Το χαρακτηριστικό των ασθενών με χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία είναι ότι στην πλειονότητά τους υποβάλλονται σε αυτοθεραπείες με κατάχρηση αναλγητικών φαρμάκων. Η κεφαλαλγία τους αποτελεί τη λεγόμενη φαρμακευτική κεφαλαλγία από κατάχρηση.

Αποτελούν το 50% - 80% των ατόμων με χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία και είναι και η πλέον δύσκολη κατηγορία ασθενών για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, όταν κυρίως συνυπάρχει και η κατάθλιψη.

Η αντιμετώπιση αυτής της μορφής κεφαλαλγίας απαιτεί γιατρό έμπειρο και καλό γνώστη του αντικειμένου. Κυρίως όμως απαιτείται η καλή συνεργασία του ασθενούς για την πραγμάτωση και την επιτυχία της. Είναι όμως απαραίτητη η διακοπή των φαρμάκων, των οποίων γίνεται κατάχρηση, είτε απότομα, είτε βαθμιαία, η χορήγηση επαρκούς ενυδάτωσης και αντιμετώπιση, αφενός συμπτωματικά του άλγους και της έντασης από τη στέρηση, αφετέρου προληπτικά με τον καθορισμό υποστηρικτικής προληπτικής θεραπείας για την αντιμετώπιση πιο σταθερά του προβλήματος.

Στη μορφή αυτή της κεφαλαλγίας, τη χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία, παίζουν σημαντικό ρόλο και οι εναλλακτικές θεραπείες (ασκήσεις χαλάρωσης, βιοανάδραση, γιόγκα), εφόσον εφαρμόζονται σωστά και συνδυάζονται με υποστηρικτική ψυχοθεραπεία.

Αγγειακά εγκεφαλικά

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπιστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο το καλύτερο για το άτομο που το υφίσταται. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους τρεις καταφέρνει να ξεφύγει από τις δυσάρεστες επιπτώσεις, ένας στους τρεις καταλήγει και ένας στους τρεις έχει κάποια μόνιμη σοβαρή αναπηρία.

Σήμερα, υπάρχουν τα επιστημονικά μέσα να αντιμετωπιστεί το εγκεφαλικό επεισόδιο που μετρά περισσότερα από 25.000 θύματα κάθε χρόνο στη χώρα μας.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για τους νέους κάτω των 45 ετών, στους οποίους παρατηρείται αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων σε σύγκριση με το παρελθόν. Το γεγονός αυτό απέδωσε ο κ. Σιτζόγλου στο κάπνισμα, την καθιστική ζωή και την κακή διατροφή, παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων.

Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί στις νέες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια αύξηση της πιθανότητας να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, που επιδεινώνεται, όταν συνδυάζεται και με κάπνισμα. Πιο κοντά στο εγκεφαλικό επεισόδιο είναι και οι νέοι που χρησιμοποιούν χημικές ουσίες (π.χ.

κοκαΐνη, έκσταση).

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία κατάσταση η οποία συμβαίνει αιφνίδια και χρήζει επείγουσας ιατρικής αντιμετώπισης. Είναι η πρώτη αιτία μόνιμης αναπηρίας και η δεύτερη αιτία θανάτων παγκοσμίως. Το κλειδί της πρόληψης βρίσκεται στον περιορισμό των παραγόντων που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο φράξιμο των αρτηριών του εγκεφάλου, προκαλώντας εγκεφαλικό (αρτηριακή πίεση που εξαπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακές νόσοι, περιφερική αρτηριοπάθεια, διαβήτης και προηγούμενο εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο).

Επιπλέον, τις πιθανότητες αυξάνουν το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε