Η κατανάλωση κάρι, μια έως δυο φορές την εβδομάδα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης Alzheimerκαι άνοιας, σύμφωνα με Αμερικανό ερευνητή. Το κύριο συστατικό είναι η κουρκουμίνη η οποία φαίνεται πως εμποδίζει την εξάπλωση αμυλοειδών πρωτεϊνών που θεωρείται πως προκαλούν άνοια.

Ωστόσο, η θεωρία που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του βασιλικού κολεγίου ψυχιατρικής στη Βρετανία έγινε δεκτή με χλιαρότητα. Οι αμυλοειδείς πλάκες εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην εξασθένηση των νευρωνικών κυκλωμάτων, οδηγώντας τελικά σε συμπτώματα άνοιας.

Ο Καθηγητής Murali Doraiswamy, του Πανεπιστημίου Duke στη Βόρειο Καρολίνα δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι άνθρωποι που καταναλώνουν γεύμα με κάρι δυο έως τρεις φορές την εβδομάδα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Όπως δήλωσε, ερευνητές εξετάζουν την επίδραση υψηλότερων δόσεων για να διαπιστώσουν αν μπορούν να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα.

Ο Καθηγητής Doraiswamy δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις πως η κουρκουμίνη συνδέεται με πλάκες και έρευνα σε ζώα που τροποποιήθηκαν ώστε να παράγουν ανθρώπινες αμυλοειδείς πλάκες έδειξαν οφέλη. Τα ποντίκια που εμφάνιζαν πλάκες και ταΐστηκαν με διατροφή που περιείχε κουρκουμίνη παρουσίασαν διάλυση των πλακών.

Η ίδια διατροφή εμπόδισε το σχηματισμό νέων πλακών σε νεώτερα ποντίκια. Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η κουρκουμίνη σε ανθρώπινη αμυλοειδή πλάκα χρησιμοποιώντας νεώτερες απεικονιστικές μεθόδους του εγκεφάλου.

Ο ερευνητής υπογράμμισε ότι η κατανάλωση κάρι δεν μπορεί να εξουδετερώσει τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας που σχετίζεται με τη φτωχή διατροφή. Ωστόσο, όπως δήλωσε, αν κάποιος ακολουθεί καλή διατροφή και ασκείται αρκετά, η τακτική κατανάλωση κάρι μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την άνοια.

Ο Καθηγητής προβλέπει ότι μπορεί να είναι εφικτή η παρασκευή χαπιού κάρι που θα έχει το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η Rebecca Wood, από το Alzheimer's Research Trust, στη Βρετανία, δήλωσε ότι η μη δημοσιευμένη έρευνα εφαρμόστηκε μόνο σε ποντίκια και η υπόθεση δεν έχει εξεταστεί στον άνθρωπο. Υπογράμμισε, ότι οι άνθρωποι θα χρειαστεί ενδεχομένως να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κάρι ώστε να έχουν κλινική δόση κουρκουμίνης.

Η Dr Susanne Sorensen, από το Ίδρυμα Alzheimer στη Βρετανία, δήλωσε ότι οι κοινότητες ινδών έχουν χαμηλά ποσοστά Alzheimer αλλά δεν είναι γνωστός ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;