Μετά την ηλικία των 30, η άσκηση για περισσότερο από μια ώρα την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου που αντιμετωπίζει μια γυναίκα να προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού κολεγίου ιατρικής αθλημάτων.

Στην έρευνα, η Lisa Sprod του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κολοράντο στο Greeley και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 4.296 γυναίκες να αναφέρουν τη φυσική τους δραστηριότητα σε 4 φάσεις της ζωής τους.

Οι πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο στο μαστό δεν φάνηκε να αλλάζουν σε σχέση με τα επίπεδα δραστηριότητας μεταξύ 10 και 30 ετών, αλλά γυναίκες άνω των 30 μείωναν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο μαστό αν ήταν περισσότερο δραστήριες.

Η μέση ποσότητα άσκησης καθορίστηκε στα 60 λεπτά την εβδομάδα, δήλωσε ο Sprod, έτσι κάποια που ασκούνταν λιγότερο από 60 λεπτά ήταν κάτω από το μέσο όρο. Όσες γυμνάζονταν περισσότερο από 60 λεπτά βρίσκονταν πάνω από το μέσο όρο και όσες θεωρούσαν πως ήταν πολύ ανταγωνιστικές επέλεξαν αυτή την κατηγορία.

Λιγότερες γυναίκες που περιέγραψαν τον εαυτό τους ως πολύ ανταγωνιστικό, μεταξύ των 30 και 50 ετών, ανέπτυξαν καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με γυναίκες που ήταν λιγότερο δραστήριες.

Ομοίως, λιγότερες γυναίκες που περιέγραψαν τον εαυτό τους ως πολύ ανταγωνιστικό, στην ηλικία των 50 και άνω, εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό σε σύγκριση με γυναίκες που ασκούνταν λιγότερο από 60 λεπτά την εβδομάδα.

Όπως δήλωσε ο Sprod, αρχικά, το μήνυμα που δίνει η έρευνα είναι ότι η 'συσσώρευση' περισσότερης φυσικής δραστηριότητας μετά την ηλικία των 30 μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food