Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί ενδεχομένως να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές στο Yeshiva University της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν στενή σχέση μεταξύ αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα και αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό. Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘International Journal of Cancer.’

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Geoffrey Kabat, μέχρι τώρα λίγες έρευνες έχουν εξετάσει άμεσα αν τα επίπεδα ινσουλίνης σχετίζονται με τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό. Η νέα έρευνα ανέλυσε διάφορες μετρήσεις επιπέδων ινσουλίνης που ελήφθησαν σε διάστημα αρκετών ετών-γεγονός που οδηγεί σε μια περισσότερο ακριβή εικόνα της πιθανής σχέσης μεταξύ επιπέδων ινσουλίνης και κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

H ομάδα του Kabat εξέτασε στοιχεία 5.450 γυναικών και ανακάλυψε ότι οι γυναίκες των οποίων τα επίπεδα ινσουλίνης βρίσκονταν στο ανώτατο τρίτο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό σε σχέση με γυναίκες που βρίσκονταν στο χαμηλότερο τρίτο όσον αφορά το επίπεδο ινσουλίνης.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι η σχέση μεταξύ αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης και του καρκίνου στο μαστό ήταν ισχυρότερη για αδύνατες γυναίκες σε σχέση με τις παχύσαρκες, που είχαν την τάση να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης.

Όπως δήλωσε ο Kabat, το εύρημα αυτό ενδεχομένως είναι σημαντικό επειδή υποδεικνύει ότι σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση η ινσουλίνη μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο στο μαστό, που είναι ανεξάρτητος από την παχυσαρκία.

Η έρευνα συνεχίζεται, αλλά ο Kabat συνιστά οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να προσπαθούν να διατηρούν την ινσουλίνη σε φυσιολογικά επίπεδα, μέσω της απώλειας βάρους, της τακτικής άσκησης και άλλων μεθόδων.

Πηγές:
‘International Journal of Cancer.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σπονδυλική Στήλη: Γιατί να επιλέξετε την ενδοσκοπική χειρουργική;
Διεθνής έρευνα σε 12 εκατομμύρια άτομα: Καλύτερη για την υγεία η μεσογειακή διατροφή
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας