Για τους υπέρβαρους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο στο μαστό, τον προστάτη και το παχύ έντερο φαίνεται πως είναι μεγάλης σημασίας το μήνυμα να τρώνε σωστά και να ασκούνται, γιατί οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, έδειξε νέα έρευνα.
Η Dr. Catherine Mosher, από το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες της θέλησαν να εξετάσουν αν η ποιότητα ζωής των υπέρβαρων καρκινοπαθών επηρεάζεται από τον υγιεινό τρόπο ζωής αρκετό διάστημα μετά την αρχική διάγνωση.
Οι ερευνητές εξέτασαν 753 άντρες και γυναίκες ηλικίας τουλάχιστον 65 ετών, που επέζησαν 5 ή περισσότερα χρόνια από διάγνωση καρκίνου στο μαστό, στον προστάτη ή στο παχύ έντερο. Όλοι ήταν παχύσαρκοι σε κάποιο βαθμό, αλλά κανένας δεν έπασχε από νοσηρή παχυσαρκία.
Όταν οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με την άσκηση, τη διατροφή, το σωματικό βάρος και την ποιότητα ζωής τους ανακάλυψαν ότι οι μισοί από την ομάδα δεν ασκούνταν παραπάνω από 10 λεπτά την εβδομάδα, ενώ μόνο το 7% ακολουθούσε υγιεινό τρόπο ζωής.
Γενικά, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'Cancer', οι καρκινοπαθείς αξιολόγησαν την πνευματική και σωματική ποιότητα ζωής τους υψηλότερα από το μέσο όρο σε σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους ίδιας ηλικίας.
Ωστόσο όσοι ασκούνταν περισσότερο και ακολουθούσαν καλύτερη διατροφή είχαν και καλύτερη ποιότητα ζωής όσον αφορά τη φυσική τους κατάσταση (καλύτερη ζωτικότητα και λειτουργικότητα) σε σχέση με όσους ασκούνταν λιγότερο και ακολουθούσαν φτωχή διατροφή.
Γενικά, καταλήγουν η Mosher και οι συνεργάτες της, τα αποτελέσματα δείχνουν τον δυνητικά αρνητικό αντίκτυπο της παχυσαρκίας και τη θετική επίδραση της άσκησης και της υγιεινής διατροφής στην ποιότητα της ζωής των καρκινοπαθών.
Είναι ήδη γνωστό ότι η άσκηση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου και βελτιωμένη επιβίωση, στον καρκίνο του μαστού και του παχέως εντέρου, σημειώνει η Mosher.
Άλλος λόγος για να ασκείται κάποιος είναι ότι οι καρκινοπαθείς μεγαλύτερης ηλικίας βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μείωση της λειτουργικότητάς τους σε σύγκριση με ανθρώπους ίδιας ηλικίας που δεν είχαν ποτέ καρκίνο, σημειώνει η Mosher.
Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η άσκηση μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόληψη της σαρκοπενικής παχυσαρκίας, μιας μορφής παχυσαρκίας που συνδέεται με τη χημειοθεραπεία και την ορμονική θεραπεία.
Όσον αφορά τη διατροφή, δήλωσε ότι παραμένει ασαφές αν η τήρηση ειδικών διατροφικών οδηγιών βελτιώνει την εικόνα της ποιότητας ζωής για συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.
Ακόμα και τότε, δήλωσε η ερευνήτρια, το επιπλέον βάρος επιβαρύνει άλλες παθήσεις που μπορεί κάποιος καρκινοπαθής να έχει.
Πηγές:
'Cancer'.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;