Άνθρωποι που βρίσκονται στην ηλικία των 40 ετών με οριακά αυξημένη χοληστερόλη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer ή άνοιας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 10.000 ανθρώπους για 4 δεκαετίες, αρχίζοντας από την ηλικία 40 έως 45.

Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες όπως το βάρος, την υπέρταση και το διαβήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ της οριακά υψηλής χοληστερόλης και της άνοιας.

Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου οι ερευνητές σημειώνουν πως η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ οριακών επιπέδων χοληστερόλης και άνοιας.

Επίσης, αν και η άνοια δεν εμφανίζεται παρά αργά στη ζωή κάποιων ανθρώπων είναι μια νόσος παντοτινή, δήλωσε η Rachel Whitmer, του Kaiser Permanente, που έλαβε μέρος στην έρευνα.

Στην έρευνα φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλή χοληστερόλη, (240 ή περισσότερο) είχαν 66% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Alzheimer αργότερα. 'Ανθρωποι με οριακά υψηλή χοληστερόλη (μεταξύ 200 και 239) είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 25%.

Σύμφωνα με τον Dr. Gregg Fonarow, Καρδιολόγο στο UCLA, αν κάποιος παραμένει αναποφάσιστος σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων του, τα αποτελέσματα της νέας έρευνας αποτελούν επιπλέον λόγο για να μειώσει τα επίπεδα σε επιθυμητά νούμερα.

Το πρώτο βήμα μείωσης της υψηλής χοληστερόλης είναι η τροποποίηση των συνηθειών υγείας ενός ατόμου.

Ειδικοί συμφωνούν ότι τριπλή προσέγγιση του θέματος με καθημερινή άσκηση, μείωση του στρες και σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, προϊόντα ολικής αλέσεως, ίνες, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και περιορισμένη ποσότητα κόκκινου κρέατος είναι η καλύτερη, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Περισσότερο παραδοσιακές αγωγές, όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων αποτελούν επίσης επιλογή για ανθρώπους που ακολουθούν φιλική προς την καρδιά διατροφή και ασκούνται καθημερινά αλλά χρειάζονται παρόλα αυτά βοήθεια για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Αν και η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο και του Alzheimer, πολλοί γιατροί συμφωνούν ότι τίποτα αρνητικό δεν μπορεί να προκύψει από τη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

Ότι είναι καλό για την καρδιά είναι και για τον εγκέφαλο, δήλωσε η Whitmer.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φοβίες: Πώς δεν θα ορίζουν τη ζωή μας
Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας
Ποια κυρία αναλαμβάνει την Daiichi Sankyo Greece