Η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’.

Η υιοθέτηση και των δυο υγιεινών συνηθειών αποτελεί πλεονέκτημα δήλωσε ο ερευνητής Δρ. Νικόλας Σκαρμέας του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. Δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις οτι η υγιεινή διατροφή, μεσογειακού τύπου, μπορεί ενδεχομένως να προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Alzheimer.

Στην τρέχουσα έρευνα ήθελε να διαπιστώσει αν υπήρχε ανεξάρτητη επίδραση της φυσικής δραστηριότητας και της διατροφής. Ο Σκαρμέας και η ομάδα του εξέτασε 1.880 άντρες και γυναίκες που ζούσαν στη Νέα Υόρκη, ηλικίας 77 ετών κατά μέσον όρο και με τεστ αξιολογούσαν κάθε 1,5 χρόνο από το 1992 έως το 2006 πόσο πιστά ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή ενώ κατέγραφαν και την εβδομαδιαία συμμετοχή τους σε φυσική δραστηριότητα.

Όσοι ανήκαν στην υψηλότερη ομάδα είχαν 1,3 ώρες έντονης φυσικής δραστηριότητας κατά μέσον όρο ή 2,4 ώρες μέτριας φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Η ομάδα παρακολούθησε τους ηλικιωμένους για 5,4 χρόνια κατά μέσον όρο και ανακάλυψε ότι 282 από αυτούς εμφάνισαν τη νόσο Alzheimer.

Φάνηκε να υπάρχει σχέση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας και του μειωμένου κινδύνου για εμφάνιση Alzheimer, δήλωσε ο ερευνητής.

Όσοι έτρωγαν σωστά και ασκούνταν είχαν 60% μείωση του κινδύνου εμφάνισης Alzheimer σε σχέση με αυτούς που δεν ακολουθούσαν κάποια από τις δυο υγιεινές συνήθειες.

Δεν είναι γνωστό ποια ακριβώς συστατικά της μεσογειακής διατροφής ωφελούν. Μπορεί να είναι μεμονωμένα ή ο συνδυασμός τους, αναφέρει ο ερευνητής. Σε άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος ο Σκαρμέας ανακάλυψε ότι όσοι είχαν υιοθετήσει τη Μεσογειακή διατροφή εμφάνιζαν χαμηλότερο κίνδυνο για νοητική εξασθένηση και σε περίπτωση που ήδη είχαν παρουσιάσει νοητική εξασθένηση είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer.

Σε δεύτερη έρευνα που δημοσιεύεται στο ίδιο περιοδικό, ερευνητές εξέτασαν 1.410 Γάλλους ενήλικες και παρατήρησαν ότι η υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής συνδέεται με χαμηλότερη έκπτωση ικανοτήτων σε ένα νοητικό τεστ αλλά όχι σε άλλα.

Δεν παρατήρησαν η υιοθέτηση σε μεγάλο βαθμό της φιλικής διατροφής προς την καρδιά να συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας.

Σε σχόλιό του, ο Dr. David Knopman, της Mayo Clinic, αναφέρει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στην αποφυγή του αλλά δεν φαίνεται να αρκεί μόνο αυτή.

Ο Dr. Greg Cole θεωρεί πως η παρέμβαση με διατροφή και άσκηση που οδηγεί σε 60% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου είναι σημαντική. Ωστόσο, σημειώνει ότι η έρευνα εστιάζει σε υγιείς ανθρώπους και δηλώνει ότι δεν σημαίνει πως όποιος έχει εμφανίσει τη νόσο θα θεραπευτεί τρώγοντας ελιές.

Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακαποθήκες: Το τέμπο δίνουν οι ιδιώτες
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food