Χαρακτηριστικά προσωπικότητας που σχετίζονται με χρόνια ανησυχία μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, καθώς σε ένα βαθμό οι άνθρωποι που τα εμφανίζουν είναι περισσότερο πιθανό να ακολουθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Purdue. Όπως δήλωσε ο ερευνητής Daniel Mroczek, η μελέτη δείχνει ότι υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο και επιθυμούσε να εξετάσει την αιτία.

Όπως φάνηκε από την έρευνα, η τάση κάποιου να ανησυχεί ή να στρεσάρεται εύκολα πιθανόν οδηγεί σε βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα, αυξάνοντας επομένως τα ποσοστά θνησιμότητας.

Η νέα έρευνα αποτελεί υπενθύμιση ότι τα υψηλά επίπεδα ορισμένων χαρακτηριστικών προσωπικότητας μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τη σωματική υγεία του ανθρώπου.



Η χρόνια ανησυχία, το άγχος και η τάση για κατάθλιψη είναι σημαντικά στοιχεία του χαρακτηριστικού της προσωπικότητας που ονομάζεται νευρωτισμός. Στην έρευνα οι επιστήμονες εξέτασαν πώς το κάπνισμα και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ συνδέεται με το χαρακτηριστικό αυτό.

Κάποιος με υψηλό νευρωτισμό είναι πιθανό να νιώθει άγχος ή κατάθλιψη και να προσπαθεί να ‘γιατρευτεί ‘με καπνό, αλκοόλ ή ουσίες, σα μηχανισμό αντιμετώπισης.

Ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα αποτελούσε το 25% έως 40% της σχέσης μεταξύ υψηλού επιπέδου νευρωτισμού και θνησιμότητας.

Το υπόλοιπο 60% είναι ανεξήγητο αλλά πιθανόν αποδίδεται σε βιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τους νευρωτικούς.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 1.788 αντρών και τις συνήθειες καπνίσματος, καθώς και στοιχεία προσωπικότητας για περίοδο 30 ετών, από το 1975 έως το 2005.



Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης χαρακτηριστικών προσωπικότητας και σωματικής υγείας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς να βελτιώσουν τις στρατηγικές παρέμβασης και πρόληψης, σημειώνουν ο ερευνητές.

Οι Mroczek , Avron Spiro III και Nicholas Turiano, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο περιοδικό ‘Journal of Research in Personality.’

Πηγές:
‘Journal of Research in Personality.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ρόδια καθυστερούν την απώλεια όρασης που σχετίζεται με την ηλικία
Βρώμη και άλλες ιδέες για πρωινό που θα βοηθήσουν με την τουαλέτα
Οι αναπνευστικές λοιμώξεις προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρή εξέλιξη CoViD