Του Δημήτρη Καραγιώργου
Ακραία επιδημιολογικά 'μοντέλα' χρησιμοποιούν οι Έλληνες επιδημιολόγοι, ώστε να μην αιφνιδιαστούν από τη νέα γρίπη.
Για να σχεδιαστούν τα μέτρα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχει γίνει παραδοχή φορτίου νοσηρότητας έως 30% του πληθυσμού κατά το πρώτο πανδημικό κύμα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξουν περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1)ν.
Μιλώντας στο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) για τη Γρίπη, ο καθηγητής της Σχολής και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι παραπάνω παραδοχές δεν αποτελούν προβλέψεις.
Με βάση αυτές, ωστόσο, ο αριθμός των ατόμων που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν από τη νέα γρίπη θα κυμανθεί από 56.000 έως 112.000. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας θα νοσηλευτούν από 14.000 έως 28.000 άτομα, ενώ οι θάνατοι θα κυμανθούν από 1.680 έως 3.360.
Οι απουσίες από την εργασία θα φτάσουν στο 12%, όταν το πρόβλημα θα κορυφωθεί (με βάση τη συγκεκριμένη παραδοχή).
Για το θέμα της θνησιμότητας, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 0,1% έως 0,4%. Οι Βρετανοί επιστήμονες - σημείωσε - εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει έως 0,1%.
Στην εποχική γρίπη η θνησιμότητα μπορεί να φτάσει έως 13,3 ανά 100.000 πληθυσμού ή 0,7 έως 1 τοις χιλίοις. Το ποσοστό αυτό εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου που θα προσβληθεί και από το αν πάσχει από άλλα νοσήματα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από ποιες παθήσεις κινδυνεύουν όσοι έχουν ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου [μελέτη]
Ο Όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ αναγνωρίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής
Δεύτερο Diabetes Dine Out από το FNL με την υποστήριξη του FreeStyle Libre της Abbott