Οι άντρες καπνιστές που βρίσκονται στη μέση ηλικία και εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θνησιμότητας 10 χρόνια πριν τους υγιείς συνομήλικούς τους.
Νέα βρετανική έρευνα παρακολούθησε περισσότερους από 19.000 υπαλλήλους, ηλικίας 40-69 ετών και για 38 χρόνια.
Αποκάλυψε, ότι άντρες που έχουν τους 3 παραπάνω παράγοντες κινδύνου μπορούν να περιμένουν-από την ηλικία των 50-μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 χρόνια. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας σχολίασε ότι η έρευνα αποτελεί σημαντική υπενθύμιση για όλους άνω των 40, να εξετάσουν την υγεία της καρδιάς τους.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’, ξεκίνησε το 1967-70 όταν στη Βρετανία η ‘επιδημία’ καρδιαγγειακής νόσου βρισκόταν σε έξαρση.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν στοιχεία για το ύψος, το βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία των πνευμόνων, τη χοληστερόλη και τη γλυκόζη τους, ενώ συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό, το κάπνισμα, την απασχόληση και την οικογενειακή κατάσταση.
Καπνιστές ήταν το 42% των αντρών, 39% είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και 51% υψηλή χοληστερόλη. Παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 40 χρόνια, έως το 2005. Μέχρι τότε είχαν πεθάνει 13.501 άνθρωποι.
Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εστίασαν στο κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, καθώς είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.
Αλλά όταν επεκτάθηκαν σε όλους τους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η απασχόληση, ανακάλυψαν διαφορά 15 ετών στο προσδόκιμο επιβίωσης, μεταξύ του 5% με το υψηλότερο ποσοστό παραγόντων κινδύνου και του 5% με το χαμηλότερο.
Το ποσοστό θανάτων που αποδόθηκαν σε καρδιαγγειακή νόσο σε μεγάλη ηλικία υποχώρησε από το 60% το 1950 σε λιγότερο από 40% το 2005 για άντρες και γυναίκες.
Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Robert Clarke, δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε πως άντρες στην ηλικία των 50 που καπνίζουν, έχουν υψηλή πίεση και χοληστερόλη, μπορούν να περιμένουν να φθάσουν στην ηλικία των 74, ενώ όσοι δεν έχουν αυτούς τους παράγοντες μπορούν να περιμένουν ότι θα φθάσουν τα 83 χρόνια.
Αυτό το είδος της έρευνας, με παρατεταμένη παρακολούθηση των συμμετεχόντων, είναι αναγκαίο για να αποκτηθούν αυτά τα αποτελέσματα-ότι μικρές αλλαγές στους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο μπορούν να προβλέψουν σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο επιβίωσης.
Όπως δήλωσε ο Clarke, αν κάποιος σταματήσει το κάπνισμα ή λάβει μέτρα για α αντιμετωπίσει την υψηλή αρτηριακή πίεση ή το σωματικό βάρος, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης.
Ο Καθηγητής Peter Weissberg, δήλωσε ότι η παρούσα σημαντική έρευνα δείχνει τη μακροχρόνια επίδραση των περιοριστικών επιπτώσεων του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης. Αποτελεί εικόνα του πώς αυτοί οι παράγοντες κινδύνου στη μέση ηλικία μπορούν να περιορίσουν το προσδόκιμο επιβίωσης.
Τα καλά νέα, συνεχίζει, είναι πως όλοι μπορούμε να κάνουμε αλλαγές που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε πιο υγιεινά για περισσότερο, ακόμα και μετά τα 50.
Γνωρίζουμε, δήλωσε, ότι η διακοπή του καπνίσματος και η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή και με χάπια μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου-και τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η διαφορά μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια.
Πρόσθεσε, ότι αν και η έρευνα αφορά μόνο άντρες δεν βλέπει το λόγο να μην ισχύει το ίδιο και για τις γυναίκες.
Πηγές:
‘British Medical Journal’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιο είδος ''χρόνου για τον εαυτό'' είναι πιο αναζωογονητικό ;
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]