Της Σοφίας Νέτα
Περισσότεροι από 2.252.000 Έλληνες εκτιμάται ότι θα προσβληθούν από τον ιό της νέας γρίπης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, που αναμένεται να ξεκινήσει στη χώρα μας γύρω στα μέσα Οκτωβρίου. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα νοσήσει το 40% των παιδιών της χώρας.
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές.Όπως προέκυψε από την ανάλυση των στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, το 44% των ασθενών που παρουσίασαν πνευμονία από τον ιό ήταν παχύσαρκοι και υπέρβαροι.
'Ενα ακόμα υψηλό ποσοστό γύρω στο 34,20% ήταν καπνιστές. Ακολουθούν οι πάσχοντες από παθήσεις του αναπνευστικού (άσθμα 10%,ΧΑΠ 10% ) και καρδιαγγειακά νοσήματα (2,6%). Παράγοντας κινδύνου ήταν και οι αλλεργίες, σε ποσοστό 2,6%.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρουσίου για τη νέα γρίπη από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας κ. Γιώργο Πατούλη, τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας κ.
Πάνο Ευσταθίου, τον Επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων, συνεργάτη του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ κ. Σωτήρη Τσιόδρα, τον Διοικητή του Σισμανογλείου Νοσοκομείου κ. Βασίλειο Βίγκλη,τον διευθυντή Κλινικής Φροντίδας της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού κ.
Βασίλειο Τσούτσο και τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης και Πρόληψης του Δήμου Αμαρουσίου κ. Ιωάννη Πουλόπουλο. Η ημερίδα έλαβε χώρα σήμερα στο Αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας και είχε θέμα ‘Η νέα γρίπη και οι νέες προκλήσεις για τις υγειονομικές αρχές’.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου στην ομιλία του, επισήμανε τον κίνδυνο να διαταραχθεί ο κοινωνικός ιστός από την πανδημία και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα.
‘Τόσο ο αριθμός των θυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και τα χαρακτηριστικά της νόσου, μας δείχνουν ότι εάν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα προφύλαξης, η νόσος μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη δημόσια υγεία της χώρας μας’, τόνισε ο κ.
Πατούλης και πρότεινε μεταξύ άλλων τον ορισμό ενός Κεντρικού Οργάνου σε κάθε Δήμο, μια επιτροπή γρίπης που θα καθορίσει τη λειτουργία του δήμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τις πολιτικές που θα ακολουθούν.
Από την πλευρά του ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι κάθε ασθενής που δεν παραμένει στο σπίτι του και δεν λαμβάνει μέτρα πρόληψης για τους υπολοίπους, μπορεί να κολλήσει μέχρι και 2.500 άτομα. Παράλληλα τόνισε ότι από τις αρχές της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 56 περιστατικά πνευμονίας από τα οποία τα 50 ιάθηκαν πλήρως.
Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χρειάσθηκε να εισαχθούν 14 ασθενείς, ενώ κατεγράφησαν 3 θάνατοι.
Από τον πλευρά του, ο Επ. καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας που αναμένεται τον επόμενο μήνα, προβλέπεται να προσβληθεί το 20% του πληθυσμού. Εκτιμάται ότι από 675.720 μέχρι 1.126.200 άτομα θα χρειασθούν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ το 15 % δηλαδή 22.540 ασθενείς θα χρειασθούν νοσηλεία.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ανέφερε ότι ενδείκνυται μόνο για όσα ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD: Ελπίδες από φάρμακο κατά της οπτικής νευρομυελίτιδας
100 χρόνια - Επετειακή εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Καταγγελία: Επικίνδυνη η εφημερία του "Ιπποκράτειου" της Αθήνας