Οι κίνδυνοι για εμφάνιση αλλεργιών στη γλουτένη έχουν υποεκτιμηθεί, σύμφωνα με έρευνα που ανακάλυψε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας σε ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Η κοιλιοκάκη προκαλείται από την έκθεση στη γλουτένη, πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η νόσος, από την οποία πάσχει ένας στους εκατό ανθρώπους στο δυτικό κόσμο, προσβάλλει το λεπτό έντερο και παρεμβαίνει στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών των τροφών.
Άνθρωποι με κοιλιοκάκη συχνά πάσχουν και από άλλες νόσους που επιτίθενται στο ανοσοποιητικό, όπως ο διαβήτης ή η αρθρίτιδα.
Ωστόσο, η κοιλιοκάκη συχνά διαφεύγει της διάγνωσης μέχρι να επέλθει ουσιαστική βλάβη στο πεπτικό σύστημα.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από βιοψίες, ερευνητές εξέτασαν το συνολικό κίνδυνο θανάτου σε ανθρώπους με κοιλιοκάκη και φλεγμονή του πεπτικού και τα συνέκριναν με το γενικό πληθυσμό. Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν μέτρια αυξημένος.
Ασθενείς με φλεγμονή εμφάνισαν 72% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Ασθενείς με κοιλιοκάκη εμφάνισαν κίνδυνο κατά 39% ενώ ασθενείς με λανθάνουσα κοιλιοκάκη είχαν 35% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Jonas Ludvigsson, του Πανεπιστημίου Orebro κατέληξε ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.
Όσοι εμφάνισαν φλεγμονή και δεν είχαν διαγνωστεί με κοιλιοκάκη μπορεί ενδεχομένως να παρουσίαζαν χειρότερη πρόγνωση, καθώς η υιοθέτηση διατροφής χωρίς γλουτένη συχνά οδηγεί σε εξομάλυνση.
Ο κίνδυνος θανάτου ήταν υψηλότερος κατά τον πρώτο χρόνο επανεξέτασης αλλά μειωμένος ανάλογα με την ηλικία τη στιγμή της διάγνωσης, με τον κίνδυνο να είναι υψηλότερος για όσους είχαν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 20 ετών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association.’
Πηγές:
‘Journal of the American Medical Association.’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε