Πιο αυστηρά γίνονται τα κριτήρια με τα οποία θα ορίζεται ένα κρούσμα της νέας γρίπης στα σχολεία.
Για να θεωρηθεί ένας μαθητής ως ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να έχει πυρετό από 38 και πάνω και βήχα.
Την απόφαση έλαβε την Πέμπτη το Συμβούλιο Πανδημίας το οποίο συνεδρίασε υπό την υπουργό Υγείας κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την υφυπουργό κα Φώφη Γεννηματά.
Η πολιτική ηγεσία ζήτησε από το συμβούλιο την οριστικοποίηση των ομάδων του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν, προκειμένου να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης.
Ζητήθηκε επίσης η αυξημένη φαρμακοεπαγρύπνηση, δηλαδή η παρακολούθηση των ανεπιθύμητων ενεργειών οι οποίες ενδέχεται να προκύψουν από τον εμβολιασμό.
Eβδομαδιαία έκθεση ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εβδομαδιαία ανακεφαλαίωση των επιδημιολογικών δεδομένων της χώρας μας για τη γρίπη, από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε από την προηγούμενη 'Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης' (7/10/2009), επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 52 επιπλέον κρούσματα νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν στην Ελλάδα.
Κατά την εβδομάδα από 28 Σεπτεμβρίουέως 4 Οκτωβρίου 2009 οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή βρίσκονται σε σημαντικά αυξημένα επίπεδα σε σχέση τόσο με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας (39/2009) όσο και με αυτά που κατεγράφησαν κατά το προηγούμενο έτος (2008) για την αντίστοιχη εποχή δραστηριότητας της νόσου.
Κατά την εβδομάδα από 5έως11 Οκτωβρίου 2009 το ποσοστό των κλινικών δειγμάτων που βρέθηκαν θετικά στον ιό της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν επί του συνόλου των δειγμάτων που ελέχθηκαν συνεχίζει να είναι χαμηλό, της τάξης του 10%.
Μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3 θάνατοι σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη διάγνωση νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν.
Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αυτός δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο των ασθενών με νέα γρίπη Α(Η1Ν1)ν στη χώρα μας, αλλά το σύνολο των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Εκτιμάται ότι οι αριθμοί αυτοί υποεκτιμούν την πραγματική συχνότητα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν στην Ελλάδα.
Πολύ περισσότερο που οι εκδηλώσεις της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν είναι ήπιες στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων και είναι αναμενόμενο ένα σημαντικό μέρος των ασθενών αυτών να μην καταφεύγουν σε ιατρικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, οι συστάσεις που ισχύουν στην παρούσα φάση της ‘προστασίας των ασθενών’ είναι να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος νέας γρίπης Α(Η1Ν1)ν από επιλεγμένα περιστατικά (κυρίως ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο).
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος