Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη Γρίπη υπογραμμίζουν την ανάγκη συνέχισης εμβολιασμού έναντι της εποχικής γρίπης, παρά τον φετινό επιπλέον εμβολιασμό έναντι του νέου πανδημικού τύπου του Ιού (H1N1).

Στη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης, τον Ιούλιο, οι επιστήμονες που απαρτίζουν τη Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα δεν πρότειναν αλλαγές στις συστάσεις για τον εποχικό εμβολιασμό που έχουν εκδοθεί από τον ΠΟΥ. Ο πληθυσμός θα πρέπει να συνεχίσει τον εμβολιασμό έναντι της εποχικής γρίπης για αυτή τη χρονιά, όπως και κάθε άλλο χρόνο.

Στη χώρα μας το εμβόλιο συστήνεται: σε όλο τον πληθυσμό άνω των 60 ετών, σε όλα τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σε εγκύους 2ου κα 3ου τριμήνου και σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως: πάσχοντες με χρόνια καρδιοαναπνευστικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, με ανοσοκαταστολή κ.α

Συζητώντας την ιδιάζουσα κατάσταση με την ταυτόχρονη απειλή από τους τύπους των ιών που προκαλούν την εποχική και την πανδημική γρίπη τον χειμώνα που έρχεται, ο καθηγητής Ab Osterhaus, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας, δήλωσε: ‘καθώς οι εποχικοί τύποι του ιού συνεχίζουν να κυκλοφορούν, ο ετήσιος εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων έναντι της εποχικής γρίπης πρέπει να συνεχιστεί.

Το πανδημικό εμβόλιο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ετήσιο εποχικό εμβολιασμό’.

Στην Ελλάδα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την αποφυγή ταυτόχρονης νόσησης από τους δύο τύπους γρίπης συστήνει τον εμβολιασμό, πέραν όλων των άλλων ευπαθών ομάδων, και των υγιών παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών με το εποχικό εμβόλιο.

Ο ΠΟΥ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καλέσει τις χώρες να εξασφαλίσουν ότι το 75% του πληθυσμού που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με συνοδά νοσήματα, θα εμβολιάζεται κάθε χρόνο έναντι της εποχικής γρίπης.

Κάθε ένας βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει και να μεταφέρει τη γρίπη. Όταν ένα άτομο μολύνεται, ο ιός μπορεί να αρχίσει να διασπείρεται σε άλλα άτομα ακόμη και 24 ώρες μετά, πριν ακόμη εκδηλωθεί κάποιο σύμπτωμα στο μολυσμένο άτομο.

Το μισό του πληθυσμού με εποχική γρίπη δεν παρουσιάζει κανένα κλασικό σύμπτωμα, όμως παρ’ όλα αυτά μπορεί να μολύνει άλλα άτομα για περίοδο 5 έως 10 ημερών.

Ανάμεσα στους ηλικιωμένους, ο εποχικός εμβολιασμός εκτιμάται ότι μειώνει τη νοσηρότητα από τη γρίπη κατά 60% και τη θνητότητα από την γρίπη κατά 70-80%.

Ανάμεσα στους υγιείς ηλικιωμένους, το εμβόλιο έχει δείξει να είναι πολύ αποτελεσματικό (70-90%) στη μείωση της νοσηρότητας και επίσης επιφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη που σχετίζονται με τη νόσο.

Οι τύποι του ιού της γρίπης αλλάζουν από εποχή σε εποχή και ο πληθυσμός ίσως έχει περιορισμένη προστασία έναντι των νέων τύπων του ιού που κυκλοφορούν. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει ανάγκη για μία νέα σύνθεση του εποχικού εμβολίου γρίπης κάθε χρόνο αλλά και ο λόγος που ο εμβολιασμός θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Για το έτος 2009/10 η σύνθεση του εμβολίου περιλαμβάνει ένα νέο τύπο του ιού (B/Brisbane/60/2008), ακολουθώντας την παρατήρηση ότι μία επιδημία γρίπης τύπου Β λόγω αυτού του στελέχους ήταν κυρίαρχη τον προηγούμενο χειμώνα.

Το Δίκτυο Παγκόσμιας Επιτήρησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρακολουθεί σταθερά τις αλλαγές στην κυκλοφορία των στελεχών γρίπης και συστήνει ποια τρία στελέχη είναι πιο πιθανό να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία την επόμενη χειμερινή περίοδο, ώστε να περιληφθούν στο εμβόλιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι ιώσεις γεμίζουν τα Επείγοντα των νοσοκομείων - 8 ώρες αναμονής για τους ασθενείς
Φροντίδα του δέρματος στην εμμηνόπαυση
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Πώς να χάσετε βάρος