Η Άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως η επιδημία του 21ου αιώνα.

Σήμερα υπάρχουν 200.000 ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 36.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2050.

Το κόστος της Άνοιας παγκοσμίως (έμμεσο και άμεσο) ήταν 604 δις εκατ. δολάρια για το 2010 και κάθε χρόνο αυξάνεται δραματικά, ώστε να απειλεί με χρεοκοπία τα εθνικά συστήματα υγείας (δημόσια και ιδιωτικά). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.

Σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ήδη εφαρμόζουν ή εκπονούν στρατηγικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Στην Ελλάδα 400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με Άνοια, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι -ασθενείς, οικογένειες, επαγγελματίες υγείας και κρατικοί φορείς‐ να συνεργαστούμε για να γίνει η Άνοια προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία.

Η Ελληνική εταιρεία άνοιας, σημειώνει πως ‘Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε όλοι μαζί και να μιλήσουμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους καθώς και να πιέσουμε την Πολιτεία για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών μέσω εκπόνησης και εφαρμογής Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία.

• Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της Άνοιας

• Ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με Άνοια ‐ Διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των υπαρχόντων υπηρεσιών και δομών

• Πρόσβαση όλων των ασθενών σε φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες

•Σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών ‐ Θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με Άνοια

• Εκπαίδευση και υποστήριξη των φροντιστών των ασθενών ‐ Επιδόματα και βοηθήματα για τις οικογένειες των ασθενών με Άνοια

• Διάθεση κονδυλίων για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ

• Συνεργασία των αρμόδιων φορέων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο – Διάχυση καλών πρακτικών

Σχετικά με τις φαρμακευτικές θεραπείες, το πιο καινοτόμο σκεύασμα για τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι το διαδερμικό αυτοκόλλητο ριβαστιγμίνης (στις δοσολογίες των 4,6 και 9,5 mg) το οποίο συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με καλή ανοχή και ασφάλεια.

Ειδικά τώρα που έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη και στη χώρα μας το διαδερμικό αυτοκόλλητο των 13,3 mg, θα έχουμε στα χέρια μας ένα σκεύασμα που μας δίνει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην καθυστέρηση της λειτουργικής και γνωστικής επιδείνωσης της νόσου.

Το διαδερμικό αυτοκόλλητο στη διπλή τυφλή μελέτη έγκρισής του απέδειξε ότι παρέχει 55% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με το διαδερμικό αυτοκόλλητο των 9,5mg στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και 46% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις

καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών μετά από την έναρξη χορήγησής του. Ειδικότερα η αναχαίτιση της επιδείνωσης στις καθημερινές λειτουργίες διατηρήθηκε για όλο το διάστημα που διήρκησε η διπλή τυφλή μελέτη (48 εβδομάδες).’

H Ελληνική εταιρεία άνοιας ζητά να ‘Yποστηρίξτε την πρωτοβουλία μας για να γίνει πράξη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Στείλτε τη συγκεκριμένη φόρμα στα μέλη της Κυβέρνησης, του Κοινοβουλίου, τουΔημοτικού Συμβουλίου της περιοχής σας, σε όλους τους ιθύνοντες, εκπροσώπους φορέων και κέντρων λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης πολιτικών.'

www.alzheimer‐drasi.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η γιόγκα βοηθά γυναίκες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το στρες του καρκίνου [μελέτη]
Φάρμακο για τον θυρεοειδή είναι πιθανόν να εξασθενεί τα οστά των ηλικιωμένων [μελέτη]
Γιατί είναι πρησμένα τα χέρια μου;