Του Δημήτρη Καραγιώργου

Μία δυσάρεστη έκπληξη για καπνιστές και πότες, περιλαμβάνει η εισήγηση του ΕΟΠΥΥ για τα οικονομικά του.

Στο πόρισμα που παραδόθηκε την Τρίτη στον υπουργό Υγείας, προβλέπεται 'ειδικό τέλος σε καταναλωτικά αγαθά, με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού (καπνός, οινοπνευματώδη ποτά κ.λπ.)'.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, '...η οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ προϋποθέτει την επανεξέταση του τρόπου και των πηγών χρηματοδότησής τους, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης και το ύψος των εισφορών...'.

Επιβάλλει τη διεύρυνση υιοθέτησης πρόσθετων εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης και ενισχύει τη δυνατότητα πραγματοποίησης εσωτερικής ανακατανομής.

Καθίσταται επείγουσα και αναγκαία η αναζήτηση πολιτικών και εργαλείων για την αύξηση της χρηματοδοτικής βάσης του Οργανισμού και τη θετική συνεισφορά στους μακροοικονομικούς δείκτες και στους δείκτες υγείας.

Ο επαναπροσδιορισμός της ασφαλιστικής δέσμης με βάση την αρχή, ότι “(μόνον) κάθε αποτελεσματική θεραπεία παρέχεται”συνιστά τη βάση της ασφαλιστικής πολιτικής και το έναυσμα για επιστροφή στη καλή κλινική πρακτική.

Βασικός στόχος της πολιτικής της κοινωνικής ασφάλισης είναι η αποτροπή πτώχευσης του νοικοκυριού έναντι των κινδύνων για την υγεία και η αποφυγή καταστροφικής δαπάνης. Αυτή η πολιτική μπορεί να επιτευχθεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ακολουθούνται τα κριτήρια της (ιατρικής) αποτελεσματικότητας της οικονομικής (αποδοτικότητας) και της (κοινωνικής) ισότητας.

Μέτρα

Ενδεικτικά, προτείνονται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ή βραχυπρόθεσμης αποτελεσματικότητας όπως:

  • Ο κοινωνικός ασφαλιστικός φόρος (τμήμα του ΦΠΑ).
  • Το ειδικό τέλος σε καταναλωτικά αγαθά με αποδεδειγμένη αρνητική επίδραση στην υγεία του πληθυσμού (καπνός, οινοπνευματώδη ποτά κλπ).
  • Η επανεξέταση της συμβολής του προϋπολογισμού.
  • Η αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Η ποσοστιαία συνεισφορά μέρους των επιδοτήσεων των αγροτών, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου € 2,2 δις, με παράλληλη και σταδιακή απομείωση του ποσοστού συνασφάλισής τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.

Χαρακτηριστικά

Στο πόρισμα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο Οργανισμός, με κυρίαρχο την ενίσχυση του ρόλου του ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών Υγείας:

'Αποτελεί στρατηγικής σπουδαιότητας επιλογή για την επιτυχή μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του κόστους, αλλά και τη συγκράτηση της δαπάνης, διαμέσου της διαφάνειας των δαπανών και της δυνατότητας του ΕΟΠΥΥ να επιλέγει με βάση το χαμηλότερο κόστος, της συνεχούς παρακολούθησης του προϋπολογισμού, της στροφής από το νοσοκομειοκεντρικό σύστημα και της αντικατάστασης μίας ευρείας δεσμίδας δαπανηρών ενεργειών οι οποίες διενεργούνται σε δομές δευτεροβάθμιας περίθαλψης από τις σύγχρονες δομές ΠΦΥ των δικτύων.

Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών ΠΦΥ υπό τον ΕΟΠΥΥ και ενιαίο προϋπολογισμό αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για τις μείζονες παθογένειες του συστήματος, καθώς διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων πόρων και η πλήρης χρησιμοποίηση των δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, γεγονός το οποίο οδηγεί στην ευρύτερη αναπτυξιακή διάσταση του υγειονομικού τομέα.

Τέλος, σημειώνεται ότι κάθε μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και ειδικότερα της ΠΦΥ και του ΕΟΠΥΥ, οφείλει να διέπεται από κανόνες διαχρονικής σταθερότητας και υποστήριξης και να απολαμβάνει της κοινωνικής συναίνεσης της πολιτείας, των εταίρων και των χρηστών, προκειμένου να επιτευxθούν οι επιμέρους στόχοι και να δοθεί η δυνατότητα πλήρους ανάπτυξης των αναμενόμενων ωφελειών.

Ως εκ τούτου, το όλο εγχείρημα θα κριθεί από την αποφασιστικότητα της πολιτικής, κοινωνικής και οργανωτικής υποστήριξης που θα τύχει'.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου