Σειρά συναντήσεων και επαφών με Ευρωπαίους παράγοντες, έχει τις τελευταίες μέρες το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Οι επικείμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων είναι περισσότερο ορατές από ποτέ, καθώς εντάσσονται στην προσπάθεια για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του προέδρου του ΠΦΣ Κωνσταντίνου Λουράντου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συνάντηση αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών (PGEU) με τον επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.
Το πρωί της Τετάρτης, εστάλησαν επιστολές στους προέδρους του γερμανικού, του ιταλικού, του γαλλικού και ισπανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ζητείται επείγουσα συνάντηση, προκειμένου να χαραχθεί κοινή γραμμή στήριξης της ανεξαρτησίας του φαρμακοποιού.
Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος παραβρέθηκε στην Βουλή των Ελλήνων, κατά την τελευταία μέρα της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Στο περιθώριο των ομιλιών, συζήτησε με βουλευτές όλων των κομμάτων, και με υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους προς τον κλάδο και αναγνώρισαν την αδικία που υφίσταται με το προβλεπόμενο όπως λέγεται, άνοιγμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.
Ο κ. Λουράντος ζήτησε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη να στηρίξει στην ομιλία του, τις θέσεις των φαρμακοποιών πράγμα που έγινε.
Ευρώπη
Ο ΠΦΣ ζήτησε τη μεσολάβηση της PGEU για συνάντηση με τον κ. Κοστέλο.
Ο κ. Κοστέλο δέχτηκε το αίτημα συνάντησης της PGEU, η οποία εκπροσώπησε τον ΠΦΣ ως πανευρωπαϊκό όργανο. Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Στην ενημερωτική επιστολή που απέστειλε η PGEU στον ΠΦΣ αναφέρεται πως δεν υπάρχει γενική αρχή απελευθέρωσης του φαρμακευτικού συστήματος στην Ευρώπη, παρά μόνον σε χώρες όπου υπάρχουν προγράμματα διάσωσης, όπου εξετάζεται η ανταγωνιστικότητα των συστημάτων.
Διαφαίνεται πως υπάρχει θετική αντιμετώπιση για το θέμα των υπηρεσιών των φαρμακείων, ως στοιχείο ανταγωνισμού των φαρμακευτικών συστημάτων.
Σχετική πρόταση για την επισημοποίηση των φαρμακευτικών υπηρεσιών έγινε από τον πρόεδρο του ΠΦΣ στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο.
Ανταγωνιστικότητα
Για την Ελλάδα, τονίζεται πως η Κομισιόν δεν ενδιαφέρεται για την κατάργηση των κριτηρίων εγκατάστασης και το ζητούμενο είναι, μέσω των αλλαγών να γίνει πιο ανταγωνιστικό το σύστημα.
Γίνεται, επίσης, αναφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στις εναλλακτικές προτάσεις που μπορεί να υπάρξουν καθώς και στο θέμα της απελευθέρωσης των καναλιών πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), όπου φαίνεται πως η Ευρώπη κατανοεί, με τον δικό της τεχνοκρατικό τρόπο, τους περιορισμούς που πρέπει να υπάρχουν.
Δ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι μεγαλύτερες ιατρικές εξελίξεις και έρευνες του 2024 που δίνουν ελπίδα
Ηνωμένο Βασίλειο: 7 στους 10 γιατρούς υποφέρουν από ''κόπωση ενσυναίσθησης''
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ