Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, για την προστασία της Δημόσιας υγείας κατέθεσε αναφορά προς τον Εισαγγελέα, με την οποία ζητά να διερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες, για τις μεγάλες αναμονές για έναρξη ακτινοθεραπείας των ογκολογικών ασθενών που έχει ως αποτέλεσμα να εκτίθενται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή τους.
Ο ΙΣΑ έχει κατ΄ επανάληψη καταγγείλει την απαράδεκτη και εγκληματική (εν όψει της φύσης της νόσου) αναμονή που μπορεί να φθάνει έως και τους έξι μήνες στην οποία υποβάλλονται οι καρκινοπαθείς προκειμένου να ξεκινήσουν ακτινοθεραπείες.
Ο υπάρχων τεχνολογικός εξοπλισμός των Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων στις δημόσιες δομές είναι απαρχαιωμένος και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν, σύμφωνα με τα διεθνή standards 60 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, λειτουργούν μόνο 37 εκ των οποίων μόνο τα 24 στο δημόσιο τομέα.
Την ίδια ώρα κινδυνεύουν να «ακυρωθούν» σημαντικές δωρεές τις ιδιωτικής πρωτοβουλίας προς το δημόσιο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού αλλά και των λαθών στις προσλήψεις για τη στελέχωση των Ακτινοθεραπευτικών μονάδων που έκανε το υπουργείο Υγείας.
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:
«Ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές την αγωνία και την αγανάκτησή του για τις απαράδεκτες αναμονές στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών οι οποίες έχουν αυξηθεί, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ογκολογικών ασθενών, ενώ εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη, καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο, ειδικά για τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή καρκινοπαθούς στη δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων μας, ιατρών και πολιτείας.»
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου