Σημαντικές πληροφορίες για την απόρριψη μοσχευμάτων νεφρού, παρέχει μία νέα έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (JASN).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρονική στιγμή της απάντησης του ανοσοποιητικού συστήματος στο μόσχευμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Η απόκριση του ανοσοποιητικού έναντι των μεταμοσχευμένων οργάνων, αποτελεί την κύρια αιτία απόρριψης του μοσχεύματος. Για την ύπαρξη των αντισωμάτων υπάρχουν δύο σενάρια: να προϋπάρχουν της μεταμόσχευσης στον δότη ή να δημιουργούνται μετά τη μεταμόσχευση στον λήπτη. Η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί απόλυτα.

Η κατανόηση του ρόλου των αντισωμάτων στην απόρριψη μοσχεύματος είναι απαραίτητη για να καθοδηγήσει την αντιστοίχιση των δοτών και των ληπτών και να μειωθεί έτσι η πιθανότητα απόρριψης.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Alexandre Loupy από ερευνητικά κέντρα στο Παρίσι και στον Καναδά, μελέτησαν 205 ασθενείς οι οποίοι παρουσίασαν απόρριψη έπειτα από μεταμόσχευση νεφρού. Οι 103 ασθενείς είχαν προϋπάρχοντα αντισώματα και οι 102 όχι.

Καταγράφηκαν ποικίλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, με πιο εντυπωσιακή το ότι η ανώτερη επιβίωση του μοσχεύματος νεφρού στην οκταετία ανήλθε στο 63% στην πρώτη ομάδα και 34% στη δεύτερη, ανεξάρτητα από τη θεραπεία.

“Η μελέτη μας υπογραμμίζει ότι η αντίδραση που οφείλεται σε αντισώματα που ήταν παρόντα πριν από τη μεταμόσχευση συνδέεται με σημαντικά καλύτερη έκβαση σε σχέση με τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά τη μεταμόσχευση”, σχολίασε ο δρ Aubert.

Αιμοκάθαρση

“Τα αποτελέσματα δείχνουν πως πρέπει να προτιμούνται οι ασθενείς που έχουν αντισώματα πριν από την μεταμόσχευση. Αυτοί οι ασθενείς δεν θα έπρεπε κανονικά να θεωρούνται καλοί υποψήφιοι για μεταμόσχευση και να έχουν παραμείνει στην αιμοκάθαρση, λόγω του υψηλού επιπέδου ευαισθητοποίησης”, δήλωσε ο δρ Loupy.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν επίσης την ανάγκη στενής παρακολούθησης των ασθενών για την ανάπτυξη ειδικών αντισωμάτων μετά τη μεταμόσχευση, ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία για τη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού