Στην τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ παραδόθηκε το προσχέδιο του εγχειριδίου οδηγιών που αφορά τον έλεγχο των παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας.
Το συγκεκριμένο προσχέδιο αποτελεί το αποτέλεσμα της προσπάθειας να συγκεντρωθούν όλοι οι ισχύοντες κανονισμοί σε ένα τύπο οδηγιών που θα γνωρίζουν οι πάροχοι και οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ που διενεργούν τους ελέγχους.
Στο πλαίσιο αυτά και μέχρι να εκδοθεί το τελικό κείμενο και με βάση το περιεχόμενο δόθηκαν στα μέλη οι εξής διευκρινήσεις!
1. Η ασφαλιστική ικανότητα του ασφαλισμένου και
Α) όταν υπάρχει η διατύπωση δικαιούχος του Ν. 4368/2016 ,το παραπεμπτικό μπορεί να εκτελεστεί μόνο σε Κρατικές δομές. δεν το εκτελείτε- είναι άκυρο.
Β) Όταν αναφέρει στο σημείο ασφαλιστική ικανότητα μη διαθέσιμη, θα πρέπει να ελέγχεται από τον πάροχο μέσα από το σύστημα (έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας) . Αν είναι διαθέσιμη η ασφαλιστική ικανότητα μετά την έγκριση του ελεγκτή τότε εσείς το εκτελείτε –είναι έγκυρο (Σ.Σ φροντίστε να εκτυπώσετε την συγκεκριμένη ένδειξη του ελέγχου για κάθε ενδεχόμενο).
2. Το παραπεμπτικό πρέπει να φέρει : σφραγίδα και υπογραφή ιατρού
3. Το παραπεμπτικό πρέπει να φέρει :σφραγίδα, υπογραφή και ημερομηνία έγκρισης ελεγκτή ιατρού.
4. Η ημερομηνία έγκρισης επιτρέπεται να είναι 10 εργάσιμες ημέρες μετά την έκδοση του παραπεμπτικού περιλαμβανομένης και της ημερομηνίας έκδοσης.
5. Το παραπεμπτικό καταχωρείται στο σύστημα όχι λιγότερο από 10 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία έγκρισης του ελεγκτή. (π.χ ημερομηνία έγκρισης 10/1/2018 επιτρεπτό από τις 21/1/2018 και μετά).
6. Όλα τα παραπεμπτικά πρέπει να φέρουν την υπογραφή του ασθενούς
7. Τα παραπεμπτικά πρέπει να σφραγίζονται και να υπογράφονται από τον φυσικοθεραπευτή.
8. Όλα τα παραπεμπτικά των ειδικών περιπτώσεων Α, Β, Γ του άρθρου 14 του ΕΚΠΥ πρέπει να συνοδεύονται από ειδική γνωμάτευση κλινικής ή Νοσοκομείου. (Η γνωμάτευση υποβάλλεται μαζί με το παραπεμπτικό).
9. Όταν πρόκειται για τέτοια περιστατικά η πάθηση πρέπει να είναι αντίστοιχη των προβλεπόμενων (π.χ δεν μπορεί να εκτελεστεί κατ’ οίκον διάστρεμμα ή αυχενικό σύνδρομο) ούτε μπορεί η γνωμάτευση να είναι από ιδιώτη Ιατρό.
10. Όταν υπάρχει γνωμάτευση από κρατικό νοσοκομείο και πρέπει να επαναληφθεί η μηνιαία φυσικοθεραπεία (π.χ εγκεφαλικό επεισόδιο με 6 μηνη γνωμάτευση) και υπάρχει δυσκολία μετάβασης στο Νοσοκομείο, τότε δύναται να εκδοθεί παραπεμπτικό κατά τα προβλεπόμενα της γνωμάτευσης από ιδιώτη γιατρό.
11. Στις περιπτώσεις όπου στο παραπεμπτικό υπάρχει η ένδειξη ‘’δεν εκτελείται σε ιδιώτη πάροχο’’ μπορεί να εκτελεστεί και να αποζημιωθεί το παραπεμπτικό όταν είναι στα πλαίσια των προβλεπόμενων του ΕΚΠΥ. Π.χ αν εκδοθεί παραπεμπτικό με 12 συνεδρίες και είναι περίπτωση από αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 14 (α,β,γ), επειδή δεν έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα αυτές οι προβλέψεις εκδίδεται το παραπεμπτικό με αυτή την ένδειξη, μπορεί όμως να εκτελεστεί το παραπεμπτικό αφού υπάρχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά π.χ γνωμάτευση που ορίζει 12 συνεδρίες.
12. Για την ίδια πάθηση επιτρέπεται η έκδοση νέου παραπεμπτικού μόνο εάν εκτελεστεί το πρώτο και πρέπει να είναι στην εκπνοή του μηνός που θέτει σαν προϋπόθεση ο ΕΚΠΥ. Σε κάθε περίπτωση για την ίδια πάθηση δεν πρέπει να υπάρχουν 2 παραπεμπτικά στην υποβολή του ίδιου μήνα (για το ίδιο ΑΜΚΑ).
13. Ασφαλισμένος που είχε ασφαλιστική ικανότητα κατά την έκδοση του παραπεμπτικού και είχε επίσης κατά την ημερομηνία θεώρησης δικαιούται παροχής άσχετα πότε θα ολοκληρωθεί αυτή. Παραπεμπτικό που έχει ασφαλιστική ενημερότητα στην έκδοση και ημερομηνία θεώρησης είναι έγκυρο.
Στις παρατηρήσεις που έχει καταθέσει ο Π.Σ.Φ στον ΕΟΠΥΥ, θεωρεί ότι κάθε εγκεκριμένο παραπεμπτικό από τον ελεγκτή θα πρέπει να αποζημιώνεται:
‘’ Για αυτό δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία περικοπή παραπεμπτικού που είναι θεωρημένο και δεν φέρει οποιοδήποτε απαιτούμενο στοιχείο που οφείλει να ελέγξει ο ελεγκτής, πλην των στοιχείων εκείνων που πρέπει να τεθούν μετά την έγκριση του ελεγκτή, δηλαδή μόνον: υπογραφή του ασθενούς.
Επίσης δεν μπορεί να περικοπεί κανένα παραπεμπτικό που έχει έλλειψη υπογραφής και σφραγίδας του εκτελούντος φυσικοθεραπευτή γιατί είναι αυτονόητο ότι αυτός που ανέκτησε το παραπεμπτικό και το περιέλαβε στον φάκελο αυτός το εκτέλεσε’’.
Στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Π.Σ.Φ κάνει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις όπου κάποιο φυσικό παραστατικό δεν έχει σκαναριστεί ή χαθεί όλος ο φάκελος:
‘’ Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα τήρησης ψηφιακού αρχείου των φυσικών παραστατικών (παραπεμπτικά, γνωματεύσεις και τιμολόγιο) από τον συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτή, για την περίπτωση που δεν έχει σκαναριστεί κάποιο φυσικό παραστατικό, για να μπορεί να προσκομίζεται σε ηλεκτρονικό αρχείο στην αρμόδια ΠΕΔΥ και επίσης στην πολύ σπάνια και ακραία περίπτωση που χαθεί ο φάκελος από την εταιρεία ταχυμεταφοράς, να δίνεται η δυνατότητα αποζημίωσης του παρόχου με προσκόμιση των ηλεκτρονικών αρχείων .’’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών