Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα.

Παρότι η χώρα μας είχε σταθερά χαμηλά ποσοστά, στα χρόνια της κρίσης η εικόνα δείχνει να επιδεινώνεται, με τους κατοίκους της περιφέρειας, τα χαμηλά εισοδήματα και τους νέους να πλήττονται περισσότερο.

Η ανάγκη πρόληψης είναι επιτακτική, με το υπουργείο Υγείας να σχεδιάζει τη χρήση κινητών μονάδων ενημέρωσης, όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός στο 16ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Βιοϊατρική Έρευνα στον Αλκοολισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στην Ελλάδα, στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η εξάρτηση από το αλκοόλ φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και συμβάλλει περαιτέρω στις κοινωνικές ανισότητες, στην περιθωριοποίηση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Είναι αλήθεια – είπε – ότι στη χώρα μας η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ είναι συγκριτικά χαμηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο:

“Μας προβληματίζει, όμως, το γεγονός της αύξησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους εφήβους και της 'βαριάς' κατά περίπτωση (επεισοδιακής) χρήσης ειδικά στην επαρχία.

Και φυσικά μας προβληματίζει ιδιαίτερα η χαμηλή θέση της χώρας μας στον σχετικό με το αλκοόλ δείκτη επίτευξης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης ( SDG’s) του ΟΗΕ, σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών του 2016”.

Εξαρτήσεις

Ο κ. Ξανθός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας προωθεί την αναδιοργάνωση του θεσμικού πλαισίου για τις εξαρτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ.

Προωθεί, επίσης, ενιαίο εθνικό στρατηγικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης τους.

Σχεδιάζονται, με χρηματοδότηση από διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολυδύναμα κέντρα αντιμετώπισης όλου του φάσματος των εξαρτήσεων, ειδικά στην περιφέρεια.

Θα λειτουργήσουν κινητές μονάδες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε μη αστικές περιοχές, νέες μονάδες σωματικής αποτοξίνωσης (από οπιούχα και αλκοόλ) και μονάδες απεξάρτησης από το αλκοόλ και τις αναδυόμενες εξαρτήσεις (διαδίκτυο, τζόγος).

Επανένταξη

Το υπουργείο εξετάζει τη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης εστιασμένα στις ανάγκες κάθε ομάδας του πληθυσμού - στόχου.

Ειδικά για το αλκοόλ, σχεδιάζεται η συγκρότηση Μόνιμης Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Θα υπάρξει, επίσης, συνεργασία με άλλα υπουργεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τον έλεγχο της διαθεσιμότητας των αλκοολούχων ποτών σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως ανήλικοι και έγκυες.

Προωθείται, επίσης, σήμανση των προϊόντων με τις απαραίτητες πληροφορίες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV