Κατατέθηκε στη διοίκηση του Τ.Ε.Ι Αθήνας η πρόταση Τμήματος φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Αθήνας σχετικά με την αυτοτέλεια του τμήματος στο Νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, κάτι που αποτελεί και ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση:

Οι σπουδές «Φυσικοθεραπείας» στην Ελλάδα έχουν ενταχθεί στην Ανώτατη/ τριτοβάθμια εκπαίδευση με τετραετές πρόγραμμα σπουδών το 2001 με τον ν.2976/2001, το οποίο επικαιροποιήθηκε διαδοχικά κατά τα έτη 2009, 2013 και 2017.

Αποστολή των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας των ΤΕΙ 

Σύμφωνα με το άρθρου 1 παρ. 2 εδ.β περ.ββ του ν.2916/2001, «τα ιδρύματα του τεχνολογικού τομέα συνδυάζουν την ανάπτυξη θεωρητικού και τεχνολογικού υπόβαθρου σπουδών με υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, ενώ παράλληλα διεξάγουν τεχνολογική έρευνα». 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας (WCPT - World Confederation for Physical Therapy), η φυσικοθεραπευτική εκπαίδευση πρέπει να είναι Πανεπιστημιακού επιπέδου (http://www.wcpt.org/). Πανευρωπαϊκά και διεθνώς (Αφρική, Ασία, Ωκεανία, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αμερική, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) και όλα τα τμήματα Φυσικοθεραπείας είναι ενταγμένα στα Πανεπιστήμια με διάρκεια σπουδών από τρία έως πέντε έτη.

Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας, καθώς και το πρόγραμμα σπουδών είναι εναρμονισμένα με τις οδηγίες της WCPT, σύμφωνα με την οποία, η Φυσικοθεραπεία παρέχει υπηρεσίες σε άτομα ώστε να καταφέρουν να αναπτύξουν, να διατηρήσουν και να αποκαταστήσουν τη μέγιστη δύναμη και λειτουργική ικανότητα κατά την διάρκεια της ζωής τους 

Το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας ανήκει στον Ενιαίο Χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως προδιαγράφτηκε από τη Συνθήκη της Μπολόνιας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Εμπειρία και πρακτική.

Πληροί τις προϋποθέσεις της Ακαδημαϊκής Πανεπιστημιακής Μονάδας με τα βασικά χαρακτηριστικά της Ανώτατης εκπαίδευσης καθώς με βάση την πρόσφατη Εξωτερική Αξιολόγηση (2012) του τμήματος, μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΑΔΙΠ), οι παρεχόμενες σε αυτό σπουδές κατατάχτηκαν στο επίπεδο Bachelor. 

Δεν έχει επικάλυψη από ανάλογο τμήμα στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.  

Είναι το πλέον υψηλόβαθμο τμήμα των ΤΕΙ της χώρας (για το 2016 η βάση εισαγωγής ήταν 17.425 μόρια).

Είναι αυτοδύναμο, με 11 μέλη Ε.Π. · Διαθέτει Ερευνητικό Εργαστήριο «Μυοσκελετικής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας», στο οποίο διεξάγεται βασική και εφαρμοσμένη έρευνα αναφορικά με την αξιολόγηση, πρόληψη και λειτουργική αποκατάσταση. Το Εργαστήριο καλύπτει διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα πιο πάνω αντικείμενα.

Διεξάγει δύο προγράμματα Δια βίου Εκπαίδευσης: - Πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας (φυσικοθεραπευτών και ιατρών) στον βελονισμό - Θεραπευτική Ιππασία τα οποία προσελκύουν επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, κ.α.), προσφέρουν έσοδα στον ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Αθήνας και παρέχουν Πιστοποιητικό Δια Βίου Εκπαίδευσης με ECTS. 

Έχει αναπτύξει συνεργασίες με: - Εκπαιδευτικά κέντρα του εσωτερικού (Τμήματα Φυσ/πείας ΤΕΙ Λαμίας- Αιγίου- Θεσ/νίκης, Ιατρική Σχολή Αθήνας-Λάρισας-Ιωαννίνων, Νοσηλευτική Σχολή του ΕΚΠΑ, ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ σε ερευνητικό επίπεδο και σε επίπεδο διδασκαλίας και εκπόνησης μεταπτυχιακών/διδακτορικών διατριβών, κ.α. - Διεθνείς συνεργασίες μέσω του προγράμματος Erasmus+ σε επίπεδο πρακτικής άσκησης/παρακολούθησης μαθημάτων από φοιτητές και επιμόρφωσης/διδασκαλίας εκπαιδευτικών.  - Φορείς/Ιδρύματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς στο πλαίσιο της κλινικής και πρακτικής άσκησης καθώς και της εκπόνησης ερευνητικών εργασιών των φοιτητών του τμήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (Γερμανία, Τσεχία, κ.α). 

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Φυσικοθεραπείας · Έχουν υψηλή απορροφητικότητα σε Δημόσιους Φορείς Υγείας (Νοσοκομεία, Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΚΑΠΗ, Κοινωφελείς Οργανισμούς, Αθλητικές Ομοσπονδίες), Ιδιωτικούς Φορείς Υγείας (Ιδιωτικές Κλινικές, Φυσικοθεραπευτικά Κέντρα Αποκατάστασης, Αθλητικούς Συλλόγους), σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα ΟΑΕΔ, σε προγράμματα ΕΣΠΑ όπως Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικά Σχολεία, κ.α (αρχεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών). 

Συνεπώς, το Τμήμα «Φυσικοθεραπείας» των Τ.Ε.Ι. Αθήνας, το οποίο δεν έχει Πανεπιστημιακή επικάλυψη, μπορεί και πρέπει να υφίσταται ως αυτόνομο και αυτοδύναμο Τμήμα στον Πανεπιστημιακό Τομέα της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει στα εκπαιδευτικά συστήματα ΟΛΩΝ των χωρών που προσφέρουν σπουδές Φυσικοθεραπείας ανά τον κόσμο, διότι διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ακαδημαϊκής Πανεπιστημιακής μονάδας, συνδέεται με την αγορά εργασίας, την κοινωνία και στοχεύει στην ανάπτυξη, προώθηση, επικαιροποίηση, βελτίωση και εξέλιξη των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς τον Ελληνικό Πληθυσμό, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές (WCPT).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών