Η διγλωσσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στο θέμα του καπνίσματος είναι παροιμιώδης.

Στις αρχές του έτους, έφερε στη Βουλή διάταξη σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και συγκεκριμένα των προϊόντων που δεν περιέχουν νικοτίνη.

Στο πλαίσιο εφαρμογής των συγκεκριμένων διατάξεων, κινείται πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, με την οποία επιβάλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ σε εταιρεία που διακινεί προϊόν ατμίσματος, με την εξής αιτιολογία:

“...Επειδή το ενημερωτικό φυλλάδιο που βρίσκεται στη συσκευασία δεν είναι στην ελληνική γλώσσα. Επειδή δεν αναγράφεται η χορήγηση νικοτίνης ανά δόση ούτε στην εξωτερική, ούτε στην εσωτερική συσκευασία.

Επειδή δεν αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος (εσωτερική συσκευασία) η ακόλουθη φράση προειδοποίησης για την υγεία: 'το προϊόν αυτό περιέχει νικοτίνη, η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική ουσία'.

Επειδή ο κατάλογος των συστατικών που περιέχονται στο προϊόν αναγράφεται με διαφορετική φθίνουσα σειρά βάρους στις επιμέρους συσκευασίες”...

Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε υπερασπιστές της συγκεκριμένης ή άλλων εταιρειών που παραβιάζουν (έστω και με αυτόν τον τρόπο) τη νομοθεσία, κάτι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε καλά.

Η έμφαση στη λεπτομέρεια της καπνιστικής συνήθειας θα μπορούσε να γίνει απολύτως κατανοητή σε μία χώρα, όπου τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος και ισχύει η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Κοινή πεποίθηση είναι πως ο αντικαπνιστικός νόμος υπάρχει μόνον στα χαρτιά και η εφαρμογή του ή μη δεν ελέγχεται, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Η εικόνα του αναπληρωτή υπουργού να καπνίζει στην αίθουσα συνεντεύξεων του υπουργείου Υγείας είναι αποκαλυπτική. Εξίσου αποκαλυπτικό είναι το απαξιωτικό σχόλιο του Ευρωπαίου επιτρόπου Βιτένις Αντριουκάιτις, ο οποίος κατηγόρησε τον Έλληνα αξιωματούχο στις αρχές του έτους.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που ο αντικαπνιστικός νόμος τηρείται και δεν είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε, αναμένουμε την επιβολή προστίμου στον κ. Πολάκη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Εγκύκλιος

Σε εγκύκλιο που έστειλε πέρυσι το υπουργείο Υγείας και παρατίθεται πιο κάτω, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, πως απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος:

“Η παράβαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους.

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3 επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής”.

Για τον ίδιο σκοπό, πρέπει να επιβάλει πρόστιμο ο Ανδρέας Ξανθός στον εαυτό του, καθώς στην εγκύκλιό του αναφέρονται τα εξής:

“Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων της πρώτης παραγράφου του άρθρου 3, που ανέχεται την παραβίαση της διατάξεων του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο από πεντακόσια 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής”.

Στάχτη να γίνει...

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη