Ασθενείς, γιατροί και φαρμακευτικές εταιρείες κουνούν το δάχτυλο στην κυβέρνηση, που κατά τους ίδιους, παραβιάζει τον νόμο. Εν προκειμένω, τον Νόμο που ορίζει ότι τα νέα σκευάσματα πρέπει να μπαίνουν στη θετική λίστα εντός 180 ημερών από την κατάθεση της αίτησης για αξιολόγηση και αποζημίωση
Οπως λένε στελέχη της αγοράς, ο Νομοθέτης θέσπισε τον συγκεκριμένο νόμο για όλους, χωρίς καμία εξαίρεση, άρα και για το δημόσιο που σήμερα τον παραβιάζει. Και για του λόγου το αληθές, δύο χρόνια κανένα νέο σκεύασμα δεν έχει μπει στην ελληνική αγορά με ό,τι συνεπάγεται αυτό πρωταρχικά για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει θετική εισήγηση από την προηγούμενη διοίκηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων (ΗΤΑ) να ενταχθούν 160 σκευάσματα στη Θετική λίστα, τα οποία είναι γενόσημα, βιο-ομοειδή και πρωτότυπα προϊόντα, κάτι που δεν έχει γίνει, χωρίς ούτε μια εξήγηση από τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας.
Να υπενθυμίσουμε ότι για τα νέα on patent προϊόντα ισχύει σήμερα το τέλος εισόδου 25% τα δύο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας τους, που σημαίνει πρακτικά ότι οι εκπτώσεις που το κράτος κερδίζει ξεπερνούν σε ποσοστό το 60%. Και αυτό γιατί, τα νέα καινοτόμα προϊόντα επιβαρύνονται με 25% entry fee, 14% rebate και τουλάχιστον 30% clawback. Αρα ο λογαριασμός ανεβαίνει στο 69%.
Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις τρέχουσες εργασίες της Επιτροπής -υπό τη νέα διοίκηση- με τις φήμες να μιλούν για έναν επί του παρόντος ανενεργό οργανισμό, καθώς από τα 11 μέλη που ξεκίνησε έχουν μείνει 5. Τα υπόλοιπα, όπως φημολογείται, αποχώρησαν λόγω ασυμβίβαστου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο πολλοί καρδιακοί θάνατοι κατά τη διάρκεια καύσωνα
''Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω'': Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού
Πόνος: Πότε βάζω πάγο και πότε ζεστό επίθεμα