Σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, καλούνται να λάβουν στο εξής οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την εξάπλωση του κοροναϊού.
Βασική αρχή παραμένει η προστασία της Δημόσιας Υγείας, με τήρηση συγκεκριμένων κανόνων. Οι κυβερνήσεις, ωστόσο, καλούνται να αποφασίσουν σε θέματα, όπως εάν η καραντίνα θα είναι υποχρεωτική ή όχι.
Πολιτική θα είναι και η απόφαση διαχείρισης των συνόρων κάθε χώρας, η οποία μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (παρατίθεται πιο κάτω), η οποία αναφέρεται σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της Υγείας.
Τα θέματα συζητιούνται στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας, το οποίο πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, παρουσία και του Έλληνα υπουργού Βασίλη Κικίλια.
Το συμβούλιο ξεκινάει στις 11 το πρωί και - όπως ανακοινώθηκε - θα παρουσιαστούν οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, καθώς και τα επιχειρησιακά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη - μέλη.
Στόχος του Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της συνεργασία των χωρών για έκτακτες καταστάσεις, στις οποίες απαιτείται ευθυγραμμισμένη προσέγγιση των προληπτικών και προπαρασκευαστικών μέτρων, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Janez Lenarcic και η επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου (φωτογραφίες κάτω).
Όπως έχει γίνει γνωστό από πηγές της "Κομισιόν", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει τεχνική βοήθεια στις χώρες - μέλη, οι οποίες, ωστόσο, αποφασίζουν για τα μέτρα που θα ληφθούν. Για παράδειγμα, είναι εθνική απόφαση το εάν η καραντίνα θα είναι υποχρεωτική ή όχι.
Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας και η διασφάλιση επαρκών θεραπευτικών μέσων για όσους νοσήσουν (μονάδες εντατικής θεραπείας, φάρμακα και λοιπός εξοπλισμός).
Σέγκεν
Μεταξύ των μέτρων που έχουν ακουστεί είναι και η αναστολή της συνθήκης Σέγκεν, με σκοπό την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων κοροναϊού.
Η συμφωνία παρέχει στις χώρες τη δυνατότητα να επανεισαγάγουν ελέγχους στα σύνορα για περιορισμένο διάστημα, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών τους.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Roberto Speranza, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της χώρας του.
Επικαλούμενος τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), επισήμανε πως η αναστολή της συμφωνίας δεν είναι ακόμη επιστημονικά τεκμηριωμένη.
Μέτρα
Οι επιστήμονες του ECDC εισηγούνται στις εθνικές υγειονομικές αρχές μέτρα (μη φαρμακευτικά) για την ελαχιστοποίηση της επίπτωσης της COVID-19 στον ευρωπαϊκό πληθυσμό.
Μέχρι σήμερα, η μετάδοση του κοροναϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής είναι η πιο συνηθισμένη.
Γενετικό υλικό του ιού (RNA) έχει ανιχνευθεί στα κόπρανα τουλάχιστον ενός ασθενούς με γαστρεντερικά συμπτώματα.
Ο βασικός ρυθμός μετάδοσης του κοροναϊού είναι 2,2, δηλαδή ένας φορέας μολύνει – κατά μέσο όρο – 2,2 άλλα άτομα.
Εκτιμάται πως τα "μη φαρμακευτικά μέτρα" μπορούν να καθυστερήσουν τον χρόνο κορύφωσης της επιδημίας και να μετριάσουν την επίπτωσή της.
Στρατηγικός στόχος στην Ευρώπη είναι να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού μέχρι το τέλος της εποχικής γρίπης, προκειμένου να μην "πνιγούν" τα συστήματα Υγείας.
Η καθυστέρηση εισαγωγής του 2019-nCoV στην Ευρώπη θα επέτρεπε μεγαλύτερη αύξηση στις δυνατότητες των δομών, όπως των εργαστηρίων.
Θα έδινε, επίσης, πίστωση χρόνου, μέχρι να αναπτυχθούν και κυκλοφορήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά αποτελεσματικά και ασφαλή φάρμακα, δηλαδή εμβόλια και αντι-ιικά.
Συγκράτηση
Τα μέτρα συγκράτησης του κοροναϊού είναι η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, η προσοχή σε συνήθειες της καθημερινότητας και τα μέτρα προστασίας στα ταξίδια.
Κρίσιμη παράμετρος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των επιδημικών φάσεων, ώστε να υπάρχει χρόνος λήψης μέτρων, όπως το κλείσιμο των σχολείων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, θα μετριαστούν οι επιπτώσεις της νόσου και θα μειωθεί το κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.
Οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών καλούνται να έχουν υπόψη την απόφαση 1082/2013/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (παρατίθεται πιο κάτω), η οποία αναφέρεται σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της Υγείας.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου