Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και ο Δήμος Έδεσσας, στα πλαίσια της συνεργασίας τους για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε θέματα Υγείας και Πρόληψης, διοργάνωσαν με την υποστήριξη της Φαρμακευτικής Εταιρείας Pfizer Ελλάς Ενημερωτική Εκδήλωση για τα μέλη των ΚΑΠΗ και τους κατοίκους της περιοχής, με θέμα ‘Ενημερωθείτε για την Υγεία σας, Ζήστε καλύτερα!’
(Ακράτεια Ούρων - Νευροπαθητικός Πόνος) στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Έδεσσας, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου.
Το κοινό καλωσόρισε η Δημοτική Σύμβουλος και Υπεύθυνη Θεμάτων Υγείας του Δήμου Έδεσσας κα Ευτυχία Ταμβίσκου, Διευθύντρια ΜΕΘ Νοσοκομείου Έδεσσας, η οποία ήταν και η Συντονίστρια της Εκδήλωσης. Η κα Ταμβίσκου παρουσίασε το ρόλο και τους σκοπούς του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας, ενώ ιδιαίτερα αναφέρθηκε στον εμπνευστή των προγραμμάτων κοινωνικής ιατρικής σε επίπεδο Δήμων κ. Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο του Δικτύου και Δήμαρχο Αμαρουσίου. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές της Εκδήλωσης, καθώς και τους εξαιρετικούς ομιλητές που ανέπτυξαν τη θεματολογία.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτρης Γιάννου, ο οποίος απηύθυνε και το χαιρετισμό της Δημοτικής αρχής, ενώ παραβρέθηκαν πολλοί εκ των Δημοτικών Συμβούλων της Έδεσσας.
Το πρώτο θέμα παρουσίασε ο κ. Μιχαήλ Σταλίκας, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, F.E.B.U., ο οποίος αναφέρθηκε στους τύπους και στα αίτια της ακράτειας ούρων καθώς και τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπισή της. Πρόκειται για ένα σημαντικό νόσημα που διαταράσσει σημαντικά την καθημερινότητα των ηλικιωμένων και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάθλιψη. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η ακράτεια ούρων αντιμετωπίζεται και θα πρέπει οι ασθενείς να απευθύνονται στο γιατρό τους και να αποφεύγουν την αυτοαπομόνωση.
Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Ρίζος, Νευρολόγος, ενημέρωσε το κοινό για το σοβαρό πρόβλημα του νευροπαθητικού πόνου και τις σοβαρές επιπτώσεις του στην κοινωνική, οικογενειακή αλλά και εργασιακή ζωή των πασχόντων. Στην Ελλάδα είναι 200.000 περίπου οι ασθενείς που υποφέρουν από νευροπαθητικό πόνο, ενώ σε 75 εκατομμύρια υπολογίζονται παγκοσμίως. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης όπως φαρμακευτική αγωγή, επεμβατικές θεραπείες, θεραπείες ψυχολογικής υποστήριξης κ.α. Συχνά όμως οι ασθενείς δεν συμβουλεύονται τον γιατρό τους και λαμβάνουν παυσίπονα ή καταφεύγουν σε απλή ξεκούραση χωρίς τελικά να λαμβάνουν ουσιαστική βοήθεια.
Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις προς τους ομιλητές όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η σημασία της συνέχισης της ενημέρωσης του κοινού με παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον, για καλύτερη Πρόληψη και Προαγωγή της Υγείας που είναι και ο κύριος στόχος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Από 1η Φεβρουαρίου η εφαρμογή για ραντεβού μέσω ΗΔΙΚΑ
Tο μυστικό να κάνετε τις αποφάσεις για το Νέο έτος να διαρκέσουν
H αντίδραση του ΠΙΣ στην ‘’αιφνιδιαστική απόφαση ΕΟΠΥΥ για τα ραντεβού ασθενών’’