Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης, στις 29 Οκτωβρίου. Στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ έκανε έντονη την παρουσία στην Πλατεία Αγ. Σοφίας, όπου λειτούργησε Περίπτερο ενημέρωσης με την παρουσία μεγάλου αριθμού μελών του.

Το περίπτερο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 700 κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι συνομίλησαν με τα μέλη του ΚΑΛΥΨΩ και ενημερώθηκαν σχετικά με τη μη μεταδοτικότητα της νόσου και την ανάγκη εξάλειψης της προκατάληψης και του φόβου που υπάρχει μέσω της σωστής πληροφόρησης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας και το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ», υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη της εταιρείας Leo Ελλάς, διοργάνωσαν Ενημερωτική Εκδήλωση.

Θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ήταν : «Ψωρίαση: ένα νόσημα που απασχολεί». Την έναρξη και το συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Αντιπρόεδρος του Σωματείου Καλυψώ, κα Τίνα Κουκοπούλου.

Στην εκκίνηση των ομιλιών, ο κ. Δημήτριος Σωτηριάδης, Καθηγητής Δερματολογίας Α.Π.Θ., Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Γ.Ν. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» παρουσίασε σημαντικά ιστορικά και επιδημιολογικά στοιχεία για την Ψωρίαση. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού προσβάλλεται από τη νόσο, με ίσα ποσοστά εκδήλωσης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες, ενώ στο 25% των νοσούντων συνυπάρχει αρθρίτιδα.

Ο κ. Σωτηριάδης τόνισε ότι πρόκειται για ένα μη μεταδοτικό νόσημα για το οποίο έχουν γίνει εκτεταμένες μελέτες. Αναφέρθηκε στην κλινική εικόνα και τις μορφές της νόσου, στη διάγνωση, την πορεία και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην ομιλία του για την τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση που επιφέρει η ψωρίαση, παρόλο που δεν είναι απειλητική για τη ζωή και η οποία οδηγεί στην αυτοαπομόνωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αν και δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για την ψωρίαση και ουσιαστικά κάθε ασθενής αποτελεί μία μοναδική περίπτωση, υπάρχουν διάφορες μορφές αντιμετώπισης οι οποίες μπορούν να ωφελήσουν και να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Στις τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις της ψωρίασης αρχικά από τον ασθενή και στη συνέχεια από το ευρύτερο περιβάλλον, αναφέρθηκε η κα Ζωή Βουλγαράκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικός Συνεργάτης του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΚΑΛΥΨΩ, κ. Κωνσταντίνος Λούμος, παρουσίασε τη δράση του Σωματείου με κύριο στόχο την ανακούφιση και προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με ψωρίαση και την προαγωγή των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Μέγιστης σημασίας, για το Σωματείο, αποτελεί η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να σταματήσει ο κοινωνικός στιγματισμός και αποκλεισμός των ατόμων με ψωρίαση εξαιτίας της νόσου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις του κοινού προς το πάνελ και εκτενή συζήτηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις
Μαύρα φασόλια: Πόσο θρεπτικά είναι;
Λιγοστεύουν τα φαρμακεία στη Γερμανία