Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus) ή ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πρόκειται για ιδιαίτερα ανθεκτικό και μεταδοτικό ιό, η συχνότητα του οποίου αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι το 80% του σεξουαλικώς ενεργού πληθυσμού θα προσβληθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από τον ιό HPV.
Ο ιός HPV έχει πάνω από 100 τύπους, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί (1, 2, 3, κ.ο.κ.). Από αυτούς, οι 15 είναι υψηλού κινδύνου για το γεννητικό σύστημα, ενώ οι πιο ύποπτοι και συχνά υπεύθυνοι για το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας είναι οι τύποι 16 και 18. Μοναδικό σύμπτωμα του ιού είναι τα κονδυλώματα, τα οποία μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής και ιδιαίτερα μέσω της δερματικής επαφής με την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιονδήποτε τρόπο σεξουαλικής επαφής, σε όποιο σημείο του σώματος (π.χ. στόμα) έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο της γεννητικής περιοχής του συντρόφου. Οι τύποι HPV 6 & 11 είναι κυρίως υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα.
Oι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες στον ιό HPV και αντιμετωπίζουν ακόμα και τον κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό όσων προσβληθούν από τον ιό θα εμφανίσουν καρκίνο. Τα κονδυλώματα είναι συνήθως το μόνο σύμπτωμα του ιού, σε τύπους HPV που είναι χαμηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου.
Τα οξυτενή κονδυλώματα εμφανίζονται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού και σπανιότερα στη στοματική κοιλότητα. Τα κονδυλώματα που βρίσκονται εξωτερικά στο σώμα, ο γιατρός μπορεί να τα διακρίνει με δερματολογική εξέταση. Σε περίπτωση όμως που είναι εσωτερικά στη γεννητική περιοχή, απαιτείται απαραιτήτως γυναικολογική εξέταση. Εφόσον το τεστ Παπανικολάου υποδείξει αλλοιώσεις του ιού HPV, τότε γίνεται κολποσκόπηση, μια πιο λεπτομερής εξέταση από το τεστ Παπ αλλά συγχρόνως απλή και γρήγορη.
Tα κονδυλώματα σπάνια μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα ή πόνο. Για αυτό, συχνά η μόλυνση περνά απαρατήρητη. O μόνος τρόπος να τα αναγνωρίσετε είναι αν τα δείτε ή τα ψηλαφίσετε. Μοιάζουν με μικροσκοπικές ρώγες από σταφύλι, μπορεί να είναι πολλά (το ένα δίπλα στο άλλο) ή και μεμονωμένα. Mε τον καιρό μεγαλώνουν και αυξάνονται και συχνά παίρνουν τη μορφή του κουνουπιδιού σε μικρογραφία.
Παρόλο που δεν προστατεύει 100%, στις ερωτικές επαφές να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, για προστασία και από όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ούτε όμως το προφυλακτικό είναι απολύτως ασφαλές, καθώς o ιός μπορεί να βρίσκεται σε σημείο που δεν καλύπτεται από αυτό.
Οι μολύνσεις από HPV μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό για πολλά χρόνια πριν αποτελέσουν αιτία προβλήματος υγείας. Δεν είναι εύκολο να καταλάβετε πότε μολύνθηκε ο σύντροφός σας ή εσείς, και πότε το μεταδώσατε ο ένας στον άλλο. Το σίγουρο είναι πως μόλις διαγνώσετε πως έχετε κονδυλώματα να απέχετε από ερωτική δράση έως ότου τα αφαιρέσετε.
HPV DNA test: Η εξέταση αυτή ανιχνεύει το γενετικό υλικό (DNA) του ιού HPV από δείγμα κυττάρων. Η συνδρομή της μοριακής βιολογίας στην ταυτοποίηση του ιού είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με έκπλυμα από το στόμα, με επίχρισμα από τον πρωκτό, το αιδοίο και την ουρήθρα μπορεί με αυτόν τον τρόπο να γίνει η ταυτοποίηση 37 τύπων HPV, ανάμεσα σε αυτούς και οι 6, 11 (υπεύθυνοι για τα οξυτενή κονδυλώματα) και οι 16, 18 (υψηλού κινδύνου για καρκινογενέσεις).
Θεραπεία με Laser CO2: Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τα δερματικά κονδυλώματα. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, και απαιτεί μια μόνο συνεδρία. Τα υπάρχοντα στη δεδομένη στιγμή κονδυλώματα εξαλείφονται ένα-ένα με εξάχνωση, χωρίς να επηρεάζεται το υγιές δέρμα γύρω από αυτά. Η επούλωση είναι γρήγορη και χωρίς παρενέργειες. Επίσης, λόγω της εκρίζωσης των κονδυλωμάτων μειώνεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος υποτροπής τους. Η θεραπεία κονδυλωμάτων με Laser CO2 είναι χωρίς πόνο, δεν έχει χρόνο αποθεραπείας, δεν αφήνει ουλές και έχει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει παρακολούθηση, όπου μετά από 20 μέρες από τη θεραπεία ο δερματολόγος επανεξετάζει την περιοχή για τυχόν θυγατρικές βλάβες.
Ο χρόνος επώασης είναι 8 μήνες, και καθώς υπάρχει κίνδυνος για θυγατρικές βλάβες πρέπει ο ασθενής να επισκέπτεται σε τακτά διαστήματα (συνίσταται ανά μήνα) τον δερματολόγο, έως ότου να διαπιστωθεί η πλήρης εξάλειψη των κονδυλωμάτων.
Ιατρική Ομάδα Medi Center
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη