Ιατρείο Πάρκινσον και Διαταραχών Κινητικότητας λειτουργεί στη Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης του Ομίλου Euromedica, με στόχο να προσφέρει εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη διαγνωστική και θεραπευτική παρέμβαση, στους ασθενείς με σχετικά νευρολογικά νοσήματα – σύνδρομα, καλύπτοντας το κενό στον χώρο αυτό, σε ιδιωτικό πλαίσιο.

Στην κλινική, για συγκεκριμένους ασθενείς που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, προσφέρεται και δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης της νόσου τους.

Η νόσος

Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη σε συχνότητα νευροεκφυλιστική νόσος μετά την άνοια τύπου Alzheimer. Στις βιομηχανοποιημένες χώρες 0,3% του γενικού πληθυσμού και 1% των ατόμων άνω των 60 ετών, πάσχουν από την νόσο. Ένας στους 10 ασθενείς διαγιγνώσκεται σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών.

Συμπτώματα

Τα βασικά κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου είναι ο τρόμος ηρεμίας, η δυσκαμψία, η βραδύτητα στις κινήσεις, η διαταραχή της βάδισης και της ισορροπίας. Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι εκτός από τον τρόμο, η δυσκολία στις λεπτές κινήσεις, ιδιαίτερα στο κούμπωμα, το ράψιμο, το γράψιμο ή το ξύρισμα.

Διαταραχές του ύπνου, αγχώδης διαταραχή, κατάθλιψη, διαταραχή της όσφρησης, δυσκοιλιότητα, ορθοστατική υπόταση, κόπωση και διάφορα σύνδρομα πόνου, μπορεί όχι μόνο να συνοδεύουν την νόσο του Πάρκινσον, αλλά και να αποτελούν τα πρώτα της συμπτώματα.

Η νόσος ανήκει σε μια γενικότερη ομάδα διαταραχών, τις διαταραχές κινητικότητας, που χαρακτηρίζονται από υπέρ ή υποκινητικότητα. Αυτές, εκτός από τον παρκινσονισμό ανεξάρτητα από αιτιολογία, περιλαμβάνουν τις δυστονίες, τις χορείες, τα διάφορα είδη τρόμου, τον μυόκλονο και τα τικς.

Στις διαταραχές κινητικότητας ανήκει, επίσης, το σύνδρομο ανήσυχων άκρων, που επηρεάζει τον ύπνο και την ποιότητα ζωής στο 15% του γενικού πληθυσμού.

Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η διάγνωση των παραπάνω καταστάσεων είναι κατά βάση κλινική και γίνεται από εξειδικευμένους νευρολόγους, κάποτε με την βοήθεια ειδικών παρακλινικών εξετάσεων. Παρότι για τα περισσότερα από τα νοσήματα που περιλαμβάνονται στην παραπάνω ομάδα δεν υπάρχει, ακόμα αιτιολογική θεραπεία, η ακριβής διάγνωσή τους και η κατά το δοκούν αντιμετώπισή τους, εξατομικευμένα αλλά με βάση τις σύγχρονες και διεθνείς οδηγίες, μπορεί να επηρεάσει την πορεία τους, αλλά και κυρίως την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού