ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: 'Ειδίκευση και άσκηση της ειδικότητας της Ιατροδικαστικής'
Σύμφωνα με την Ομάδα Πρωτοβουλίας των ειδικευομένων στην ιατροδικαστική αλλά και Eπιστημονικές Eταιρίες και Πανεπιστημιακά Εργαστήρια, όπως το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η ειδικότητα και η άσκηση της είναι ανεπίτρεπτα υποβαθμισμένη στην Ελλάδα με κίνδυνο τόσο της ιατρικής όσο και της δικαιοσύνης και πρωτευόντως του Έλληνα πολίτη, που συχνά διακινδυνεύει από την αναχρονιστική άσκηση της καίριας αυτής ειδικότητας.
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα με το ισχύον νομικό καθεστώς της 3ετούς μόνο εκπαίδευσης είναι τελείως ανεπαρκής σύμφωνα με τα ισχύοντα σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το γνωστικό αντικείμενο εκπαίδευσης είναι συγκεχυμένο και καθηλωμένο στην εποχή του μεσοπολέμου ενώ δεν υπάρχει αξιολόγηση εκπαιδευτικών κέντρων, των εκπαιδευτών αλλά ούτε και πρόγραμμα ειδίκευσης, ενιαίο ή σύγχρονο.
Η ανομοιογένεια της εκπαίδευσης είναι επίσης χαρακτηριστική αφού άλλοι ούτε καν στις νεκροτομές μπορούν να ασκηθούν ούτε στην μικροσκόπιση, ούτε στις αυτοψίες.
Σημειώστε δε, ότι μπορεί κανείς στην Ελλάδα να πάρει ειδικότητα χωρίς το Εργαστήριο Εκπαίδευσης του να έχει δυνατότητα νεκροτομών και ανάθεσης ιατροδικαστικών υποθέσεων ενώ άλλοι Ιατροδικαστικοί Φορείς έχουν πληθώρα περιστατικών αλλά δεν μπορούν να εκπαιδεύσουν ούτε έναν ειδικευόμενο.
Σε άλλα πάλι Εργαστήρια η εκπαίδευση είναι τόσο υποβαθμισμένη που καταντά προσβλητική απώλεια χρόνου χωρίς κανείς να αποκομίζει τις ελάχιστα απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες υπολειπόμενος των συναδέλφων του των γειτονικών κρατών.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να εκσυγχρονισθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνή κριτήρια η απαράδεκτα υποβαθμισμένη στην Ελλάδα ειδικότητα της Ιατροδικαστικής;
2.
Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να ανασκευασθούν οι εισηγήσεις αναφορικά με την Ιατροδικαστική ειδικότητα στο υποβληθέν πρόσφατα από το Κ.Ε.Σ.Υ. “Προσχέδιο Νόμου περί Ιατρικών Ειδικοτήτων” και να υιοθετηθούν τα σύγχρονα διεθνή δεδομένα;
3.
Προτίθεσθε να χρησιμοποιήσετε την επίσημη διεθνή εμπειρία στην ιατροδικαστική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση του Ιατροδικαστικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Κρήτης;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Δρίτσας Θεόδωρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Αυγενάκης Ελευθέριος
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες